Amerikanleopardikoira

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Amerikanleopardikoira
Avaintiedot
Alkuperämaa Pohjois-Carolina,  Yhdysvallat
Määrä Suomessa ei yhtään
Rodun syntyaika 1700-luku
Alkuperäinen käyttö pienriistan, karhun ja puuman metsästys
- puuhun ajava koira
Nykyinen käyttö metsästys- ja karjakoira
Muita nimityksiä American Leopard Hound, Leopard Cur, American Leopard Cur, Leopard Tree Dog
FCI-luokitus ei;
AKC: Foundation Stock Service
Ulkonäkö
Paino uros 20,5–34 kg, narttu 16–29,5 kg
Säkäkorkeus uros 56–68,5 cm, narttu 53–63,5 cm
Väritys merle

Amerikanleopardikoira (American Leopard Hound) on yhdysvaltalainen koirarotu. Se ei ole FCI:n tunnustama, mutta American Kennel Club on hiljattain lisännyt sen Foundation Stock Service -luokkaan, mikä vastaa FCI:n Breeds Provisionally Accepted -luokitusta. United Kennel Club luokittelee sen ryhmään Scenthound eli "Ajokoirat". Toisinaan rotu sekoitetaan virheellisesti catahoulanleopardikoiraan, koska molemmista voidaan käyttää nimitystä Leopard Cur.

Ulkomuoto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Amerikanleopardikoira on joko keskikokoinen tai kookas, voimakas, hieman korkeuttaan pidempi cur-tyyppinen metsästyskoira. Sen pää on leveä, otsapenger kohtuullisesti erottuva ja kuono voimakas. Riippuvat korvat ovat korkealle kiinnittyneet ja häntä suora ja pitkä. Karvapeite on tiheä ja ihonmyötäinen.lähde? Väritys ei ole nimestä huolimatta juurikaan leopardin kaltainen, vaan täplikäs samaan tapaan kuin catahoulanleopardikoiralla.[1] Laikut voivat olla sekoitus keltaista, mustaa, brindleä, black & tania, punaista, sinistä ja hiirenharmaata.lähde? Käytännössä väritys on lähinnä merle eri sävyissään.[1] Valkoiset läiskät ja valkoinen kauluri sallitaan, kunhan valkoinen ei ylitä 1/3 koko karvapeitteen väristä.lähde?

Luonne ja käyttäytyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rotu kuuluu amerikkalaisiin ns. "puuhun ajaviin koiriin" (treeing dogs). Kun riista on paennut puuhun, koira ilmoittaa sen sijainnin metsästäjälle haukkumalla puun juurella.[1] Amerikanleopardikoiran kykyä olla itse vahingoittamatta ajamaansa riistaa pidetään merkittävänä.lähde? Puuhun ajettavan pienriistan, kuten pesukarhun, lisäksi sillä metsästetään karhua ja puumaa. Lisäksi sitä käytetään karjan ohjaamiseen.[1]

Alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Amerikanleopardikoira on yksi vanhimmista amerikkalaisista puuhun ajavista koirista.[2] Sen alkuperä juontaa juurensa 1700-luvun alkuun Pohjois-Carolinan itäosiin, mahdollisesti englantilaisten, skotlantilaisten, irlantilaisten, ranskalaisten ja espanjalaisten uudisasukkaiden mukanaan tuomiin koiriin. Erityisesti heidän paimen- ja ajokoiriensa uskotaan vaikuttaneen ensimmäisten leopardikoirien syntyyn.[1][2] American Kennel Club:n mukaan toinen teoria painottaa erityisesti espanjalaisten konkistadoreiden tuomien koirien vaikutusta, ja mahdollisuutta että nämä risteytyivät meksikolaisten koirien kanssa.[2]

Myöhemmin rotu levisi Kentuckyyn, Oklahomaan, Tennesseehen ja Texasiin. 1900-luvulla siihen sekoittui niin paljon muita koiria, että 1950-luvulla oli vaikea löytää enää puhdasrotuisia yksilöitä. Niihin aikoihin kolme rodunharrastajaa, A.W. Carter, Richard McDuffie ja Leroy Smith kehittivät jalostusohjelman ja perustivat rekisterin pelastaakseen rodun. Vuonna 1959 rodun kasvattajat perustivat American Leopard Cur Breeders Association -yhdistyksen.[1][2] United Kennel Club hyväksyi rodun vuonna 1998 nimellä Leopard Cur, mutta vaihtoi sen vuonna 2008 muotoon American Leopard Hound. 19. syyskuuta 2012 American Kennel Club hyväksyi sen mukaan Foundation Stock Service-listalleen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e f Morris, Desmond. Dogs - The Ultimate Dictionary of Over 1000 Dog Breeds, s. 227–228. Trafalgar Square, 2008: North Pomfret, Vermont.
  2. a b c d American Leopard Hound. American Kennel Club. Haettu 12.1.2013

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: de:American Leopard Hound