America’s Army

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta America's Army)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
America’s Army
Kehittäjä Yhdysvaltain maavoimat
Julkaisija Yhdysvaltain maavoimat
Jakelija Yhdysvaltain maavoimat
Suunnittelija Yhdysvaltain maavoimat
Pelimoottori v1.0-2.3 (Unreal Engine 2.0)
v2.4- (Unreal Engine 2.5)
v3.0- (Unreal Engine 3.0)
v4.0- (Unreal Engine 3.0)
Julkaistu
  • 4. heinäkuuta 2002
Lajityyppi ensimmäisen persoonan ammuntapeli, taktinen ammuntapeli
Pelimuoto harjoittelu, moninpeli
Ikäluokitus ESRB: T
Alusta Microsoft Windows,
Linux (lopetettu),
OS X (lopetettu)PlayStation
Lisenssi Ilmaisohjelma
Jakelumuoto Steam
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

America’s Army on Yhdysvaltain armeijan kehittämä armeijasimulaatiopeli, joka on julkaistu virallisesti Yhdysvaltain itsenäisyyspäivänä 4. heinäkuuta 2002. Aluksi pelissä luodaan oma hahmo ja suoritetaan erilaisia harjoituksia, joiden jälkeen pelaaja pääsee pelaamaan verkossa muita vastaan. Palkintona riittävästä pelaamisesta saa esimerkiksi oikeuden muokata omaa asettaan.

Peli on saatavilla internetistä ladattavana ilmaispelinä. Pelistä on neljä pääversiota ja niiden välillä on julkaistu useita päivityksiä, jotka korjaavat pelin bugeja. Ensimmäinen versio perustui Unreal Enginen versioon 2. Pelin versiossa 2.4 vuonna 2005 otettiin käyttöön Unreal Engine 2.5, joka mahdollistaa muun muassa ajoneuvot.[1] America’s Armyn kolmas versio (3.0), joka käyttää Unreal Engine 3.0:aa, julkaistiin 17. kesäkuuta 2009. Pelin neljäs versio, America’s Army: Proving Grounds, julkaistiin 1. lokakuuta 2015.

Pelin kehitys on päättynyt ja viralliset verkkopeliserverit on suljettu 5. toukokuuta 2022.[2] Peli on poistettu PlayStation Storesta, eikä myöskään verkkopeli ole mahdollista PlayStationilla. Peli on edelleen saatavissa PC:lle ja verkkopeli on mahdollista ulkopuolisten ylläpitämillä servereillä.[3]

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelaaja on aina Yhdysvaltojen puolella ja näkee viholliset vastustajina (Opfor). Vastaavasti toisella puolella pelaavat näkevät itsensä samalla tavalla, oman joukkueensa Yhdysvaltojen asuissa ja viholliset eri asuissa. Pelin aseet näkyvät myös vastaavalla tavalla. Jokaisessa America’s Armyn kentässä on suoritettava jokin tehtävä ryhmätyöskentelyn avulla, joissakin kentissä näitä tehtäviä saattaa olla useitakin kappaleita. America’s Armyn tavoite on simuloida yhdysvaltalaisen sotilaan koulutusta ja taisteluolosuhteita. Jokainen hahmo laitetaan ensin testiradalle ja vasta vaativat testit läpäistyään saa pelaaja käyttää tiettyjä aseita. Esimerkiksi tarkka-ampujaksi haluava ei voi napata kiikarikivääriä hyllyltä, vaan ensin on osoitettava ampumaradalle omaavansa tarkan sihdin ja vakaan käden. Ilman koulutuksen tuomia hahmoluokkaetuja pelaajien on tyytyminen pelkkään rivimiehen rooliin.

America’s Armyssa jokainen pelaaja kerää virallisilla palvelimilla pelatessaan kokemuspisteitä, joita pelissä kutsutaan nimellä honor. Honor-pisteet antavat vain viitettä pelaajan tasosta. Se ei suoraan kerro, kuinka hyvä pelaaja on. Oman hahmon luomisen jälkeen honor-pisteitä pelaajalla on kymmenen ja pelaamalla on mahdollisuus nostaa pisteet maksimissaan sataan. Honor-pisteistä on hyötyä pelatessa, sillä jo 15 honor-pistettä omaava pelaaja voi saada muokattavakseen ja käytettäväkseen (tietyissä kentissä) erityisen Special Forces -aseen, sekä lisää pelattavia kenttiä. Esimerkiksi aseenvalinnassa honor-pisteet antavat mahdollisuuden paremman aseen valintaan; edellisellä pelikierroksella hankitut pisteet, sekä honor-pisteet vaikuttavat siihen, missä järjestyksessä seuraavalla kierroksella aselaji valitaan.

America’s Armyssa kenttiä on 45 kpl. Päivityksien yhteydessä karttavalikoimaan on tullut uusia kenttiä. Kentät on jaettu erilaisiin kategorioihin. Esimerkiksi Special Forces -kentissä käytetään aina erikoisjoukkojen aseita, sekä pelihahmojen asut ovat erilaisia, kuin muissa kentissä. Yhteistyökentissä kaikki palvelimella olevat pelaajat pelaavat tietokoneen ohjaamia botteja vastaan. America’s Army Mission Editor:in avulla pelaajat voivat luoda omia kenttiä ja julkaista niitä Internetissä America’s Army Mission Depotissa.

Aseet jaotellaan kahteen ryhmään puolien mukaan. Pelaaja saa aina Yhdysvaltain armeijan aseen, mutta vastustaja näkee sen vihollisen aseena. Esimerkiksi M16A2 näkyy viholliselle AK-47:nä ja M4A1 vastaavasti AKS-74U:na. Opforin aseen saat tappamalla vastustajan ja ottamalla hänen aseensa itsellesi. Pelaajalla on mahdollista pitää mukanaan kahta asetta kerrallaan, mutta tällöin pelaaja ei voi käyttää erityyppisiä käsikranaatteja.

America’s Army Tracker eli AAOTracker on internet-sivusto, joka kerää tietoja pelipalvelimilta. Sivusto tallentaa muun muassa tietoja pelaajien kuolemista, tapoista, peliajasta, tarjoaa käyttäjille keskustelupalstan sekä laajan tietopaketin America’s Armysta. PunkBuster on ohjelma, joka käy läpi pelatessa tiedostoja sekä erilaisia logeja. PunkBusterin avulla pyritään estämään huijaamista pelissä. Erilaiset anticheat-ryhmittymät, kuten AASA ja ACI käyttävät PunkBusteria aktiivisesti hyväkseen. Nykyisin PunkBusteria käytetään miltei jokaisella pelipalvelimella.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]