Almond Joy

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Almond Joy on Hershey'sin valmistama suklaapatukka. Patukan sisältä löytyy kookospähkinäsydän sekä kaksi mantelia, jotka on kuorrutettu maitosuklaalla. Almond Joy on Moundsin sisartuote; Mounds on periaatteessa sama konvehti kuin Almond Joy, mutta se ei sisällä manteleita, ja se on päällystetty maitosuklaan sijaan tummalla suklaalla. Mounds on kääritty samantyyliseen käärepaperiin ja varustettu samantyyppisellä logolla kuin Almond Joykin, mutta käärepaperin väri on Almond Joyn sinisen värin sijaan punainen.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Almond Joy halkaistuna.

Peter Paul Halajian oli makeismyyjä New Havenissa 1920-luvun alussa. Hän muodosti vuonna 1919 muutamien muiden armenialaisten sijoittajien kanssa Winjamy Candy Manufacturing Companyn. Yhtiö myi ensin eri valmistajien karkkeja, mutta toisen maailmansodan myötä iskeneen sokeri- ja pähkinäpuutteen takia he poistivat monet tuotemerkit myyntikokoelmastaan ja keskittyivät pääosin Mounds-patukan valmistamiseen. Almond Joy-patukka esiteltiin vuonna 1946 kookospähkinää ja halkaistuja manteleita sisältävän Dream Bar-patukan korvaajana (luotu vuonna 1936).[1] Vuonna 1978 Peter Paul liittoutui Cadburyn kanssa. Hershey's osti Yhdysvaltain markkinointiosuuden yhdistetyltä yhtiöltä vuonna 1988.

1970-luvun aikana Peter Paulin yhtiö käytti "Sometimes you feel like a nut / Sometimes you don't / Almond Joy's got nuts / Mounds don't"-sävelmää mainostaakseen sekä Almond Joyta että Moundsia. Sävelmän sanoituksissa olleen lauseen "feel like a nut" (englannin sana nut viittaa sekä pähkinöihin että sekopäihin tai hulluihin) kohdalla mainoksessa näytettiin sekopäätä, joka teki aina kaikenlaista erikoista ja hauskaa, kuten ratsasti hevosella takaperin. [2]

2000-luvulla Hershey's ryhtyi valmistamaan eri tuotevaihtoehtoja Almond Joysta, mukaan lukien vuonna 2004 valmistetut Piña Colada ja Double Chocolate Almond Joyt, joita myytiin vain rajoitettu erä, vuonna 2005 valmistetut White Chocolate Key Lime ja Milk Chocolate Passion Fruit Almond Joyt sekä vuonna 2006 valmistetun Toasted Coconut Almond Joyn.

Vaikka Peter Paulia ja yhtiötä ei ole enää olemassa, nimi esiintyy siitä huolimatta yhä patukoiden käärepapereissa osana patukan brändinimeä.

Bounty on Iso-Britannian suosittu versio Almond Joysta (Bountya valmistaa Mars). Bounty on muistuttaa Almond Joyta muotoilunsa puolesta, mutta ei sisällä manteleita. Bountya voi ostaa joko maitosuklaalla tai tummalla suklaalla kuorrutettuna.

Almond Joy julkisuudessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Philadelphiassa Budd Companyn M3-junissa mainostettiin Almond Joyta.
 • Mainoslause "sometimes you feel like a nut, sometimes you don't" oli Michael Hendersonin funk/tanssi-kappaleessa Wide Receiver.
 • Weeds-ohjelmassa Almond Joy oli Nancyn viimeisimmän aviomiehen, Judahin, suosikkimakeinen. Patukkaa mainostavaa laulua käytettiinkin sarjan 2. tuotantokauden 9. jaksossa.
 • Elokuvassa Kelly's Heroes voi nähdä paketin Almond Joy-patukoita Don Ricklesin takana varastopöydällä Ricklesin puhuessa Clint Eastwoodin kanssa.
 • Princen kappaleessa "Get Off" käytetään lausetta "Strip your dress down like I was strippin' a Peter Paul's Almond Joy".
 • Yksi Allman Brothersin jäsenistä käytti nimeä Allman Joys.
 • Elokuvassa Welcome to Woop Woop Teddy julistaa rakkautensa Almond Joyta kohtaan sen jälkeen, kun Angie julistaa oman rakkautensa Cherry Ripe-patukkaa kohtaan.
 • Parks And Recreationin 2. tuotantokauden 7. jaksossa manteleille allerginen Ron Swanson kysyy Annilta, onko tämä juhlissa tarjolla mitään muita patukoita kuin Almond Joyta.
 • Tom Waitsin laulu Chocolate Jesus albumilta Mule Variations mainitsee Almond Joyn.
 • Simpsonien jaksossa "Lisa the Drama Queen" Lisa osti Julietin kanssa Kwik-e-Martista Almond Joyn ensimmäiselle seurustelukumppanilleen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Nearly everything what you wanty to know about Peter Paul
 2. [TeeVee Toons: The Commercials, 1989 Määritä nimeke!]