Almería

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Auringonlasku Almeríassa

Almería on Espanjan samannimisen maakunnan pääkaupunki. Se sijaitsee Välimeren rannalla Kaakkois-Espanjassa, Andalusian itsehallintoalueella. Kaupungissa on 189 789 asukasta (2007) ja maakunnassa 635 850.

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Almería on saanut nimensä Al-Merayan linnoituksesta. Kaupungin perusti Abd-Al Rahman III vuonna 955 valtakuntansa satamakaupungiksi. Kaupunki kärsi monista piirityksistä ristiretkien aikaan, mutta kristityt saivat sen hallintaansa vasta sen antauduttua Ferdinand ja Isabella Katolilaiselle 26. joulukuuta 1489.

1500-luvulla Almería kärsi monista luonnonkatastrofeista, joista erityisesti vuoden 1522 maanjäristys tuhosi kaupunkia. Lisäksi berberimerirosvojen hyökkäykset olivat yleisiä ja jatkuivat 1700-luvun alkuun asti. Tämän jälkeen alueelta löytyi rikkaita rautaesiintymiä ja ranskalaiset sekä brittiläiset yhtiöt asettuivat kaupunkiin.

1950-luvulla alkoi uusi taloudellinen nousu turismin ja maatalouden ansiosta. Kaupungissa on elintarviketeollisuuden lisäksi metalli- ja kemianteollisuutta.

Tämä Eurooppaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.