Alluviaalikeila

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kiinassa sijaitseva alluviaalikeila levittäytyy Taklimakanin aavikon eteläreunalla Kunlun- ja Altyntaghvuoristojen välissä. Keilan vasen osa on aktiivinen ja on sininen siinä virtaavien monien purojen ansiosta.

Alluviaalikeila on viuhkamainen kerrostuma, joka muodostuu paikkaan, jossa nopeasti virtaava joki tulee esimerkiksi kanjonista tasankoalueelle. Ne ovat usein huomattavampia kuivilla ja puolikuivilla alueilla.[1] Se on erikoistapaus alluviaalista, joka on virtaavan veden kuljettamaa ja kasaamaa sedimenttiä.

Veden kasaama alluviaalikeila Kuolemanlaaksossa.

Alluviaalikeilat muodostuvat paikkaan, jossa topografiassa on selvä murtumakohta, josta vesi pystyy virtaamaan ylänköalueelta matalammalle tasankoalueelle. Tällainen murtuma, kuten kanjoni, johtaa virran tasangolle, jossa vedellä on mahdollisuus levittäytyä. Virran nopeus hidastuu, kun se päätyy tasangolle, eikä se pysty enää kuljettamaan maa-ainesta mukanaan. Aines kerääntyy sedimenteiksi viuhkamaiseen muotoon.[2] Myös jäätikköjokien virrattua kohti jäätikön reuna-alueella olevaa joensuuta jäätikön reuna saattaa hidastaa virtausta niin, että joen kuljettama aines kasaantuu joensuulle viuhkamaiseksi suistoksi.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. alluvial fan Encyclopædia Britannica. 2011. Encyclopædia Britannica Online. Viitattu 27.9.2011. (englanniksi)
  2. Nichols, s. 141–142.
  3. Päihäniemen rantamuodostumat Saimaa Geopark Finland. Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiö. Viitattu 15.4.2023.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä maantieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.