Allianssi (Ruotsi)

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Alliansen)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Alliansenin tunnus

Allianssi (ruots. Alliansen, aiemmin Allians för Sverige) oli Ruotsin porvarillisten puolueiden muodostama kansallisen tason liittouma. Allianssia nimitetään Suomessa usein Ruotsin porvarilliseksi tai oikeistolaiseksi blokiksi. Liittouma perustettiin vuonna 2004, ja sen muodostavat Maltillinen kokoomus, Kristillisdemokraatit, Keskustapuolue ja Kansanpuolue liberaalit.[1] Sen vastavoimana oli punavihreä blokki.

Allianssi voitti liittoumana Ruotsin valtiopäivävaalit vuosina 2006 ja 2010 ja muodosti näin ollen maan hallituksen vuosina 2006–2014. Vuoden 2014 vaaleissa oikeistoblokki jäi vaalitappion jälkeen oppositioon ja hallituksen muodostivat sosiaalidemokraatit ja vihreät.

Maltillisen kokoomuksen puolueenjohtaja Ulf Kristersson ja Kristillisdemokraatien puolueenjohtaja Ebba Busch-Thor ilmoittivat 11. tammikuuta 2019 Allianssin lopettaneen toimintansa valtiollisella tasolla.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Om Alliansen: Historik Alliansen. Viitattu 14.6.2015. (ruotsiksi)
  2. Jonas Olsson: Allianskollegorna upprörda efter beskedet: ”Besviken och sorgsen” svt.se. 11.1.2019. Viitattu 17.1.2019. (ruotsiksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Allianssi (Ruotsi).