Alldeutscher Verband

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Alldeutscher Verband eli Yleissaksalainen liitto tai Pangermaaninen liitto oli saksalainen äärioikeistolainen järjestö, joka kannatti pangermanismia ja imperialismia. Se perustettiin vuonna 1891 protestina Sansibarin sopimusta vastaan, jolla Saksa oli saanut Britannialta Helgolandin saaret vastineeksi siitä että se luopui vaatimuksistaan Sansibariin.

Ernst Hasse oli järjestön ensimmäinen puheenjohtaja, ja Heinrich Class oli hänen seuraajansa vuodesta 1908. Teollisuusmies Emil Kirdorf kuului perustajajäseniin, ja Gustav Krupp rahoitti toimintaa avokätisesti. Alldeutscher Verband lakkautettiin vuonna 1939.

Järjestön tavoitteena oli vastustaa hallituksen toimia, joiden uskottiin heikentävän Saksaa. Sosiaalidarwinismi ja rotuhygienia muodostivat ideologisen perustan. Lisääntymistä alempina pidettyjen rotujen kuten juutalaisten kanssa vastustettiin. Järjestöllä oli vaikutusvaltaa Saksan hallituksiin, ja se haittasi Bismarckin luomaa ulkopoliittista vakautta.

Ensimmäisen maailmansodan aikana järjestön vaikutusvalta kasvoi. Tuolloin he vastustivat demokratiakehitystä ja kannattivat rajoittamatonta sukellusvenesotaa. Ryhmän johtohenkilöt perustivat Isänmaapuolueen (Vaterlandspartei) vuonna 1917 vastustamaan rauhanneuvotteluja ympärysvaltojen kanssa.

Sodan jälkeen Alldeutscher Verband tuki kenraali Ludendorffia tämän poliittisissa manöövereissä. Myös Saksalaiskansallinen kansanpuolue sai järjestöltä tukea.