Alkmene

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee kreikkalaisen mytologian hahmoa. Asteroidista kertoo artikkeli 82 Alkmene.
Alkmenen synnytys. Virgil Solis, 1581.

Alkmene oli kreikkalaisessa mytologiassa Herakleen äiti ja Mykenen kuninkaan Elektryonin, Perseuksen pojan, tytär. Hänen äitinsä oli joko Anakso,[1] Amfitryonin sisar, tai Pelopsin tytär, joko Eurydike[2] tai Lysidike. Alkmene oli Amfitryonin puoliso tämän maanpaon aikana, johon tämä oli joutunut surmattuaan vahingossa Alkmenen isän. Amfitryonin kanssa hän pakeni Thebaan, jossa Kreon puhdisti hänen aviomiehensä veriteostaan.

Thebassa Zeus ihastui häneen ja otti Alkmenen puolison muodon tämän poissaolon ajaksi maatakseen Alkmenen kanssa. Zeus jopa pysäytti Helioksen, auringon, kolminkertaistakseen yön pituuden. Alkmene synnytti kaksoispojat – Herakleen Zeukselle ja päivää myöhemmin Ifikleen Amfitryonille.

Alkmenen odottaessa Heraklesta ('Heran kunnia') Hera yritti estää tämän syntymän – olihan kyseessä hänen miehensä syrjähypyn hedelmä. Tämän yrityksen pilasi kuitenkin Alkmenen palvelijatar Galanthis, joka aavistaessaan syyn synnytyksen vaikeuteen huudahti Alkmeneen synnyttäneen terveen lapsen. Jumalatar yllättyi tästä niin, että hänen keskittymisensä synnytyksen estämiseksi herpaantui, ja niin Herakles syntyi. Rangaistukseksi Hera muutti Galanthiin lumikoksi.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Apollodoros: Bibliotheke ('Kirjasto') 2.4.5 (engl. käännös).
  2. Diodoros Sisilialainen: Historian kirjasto 4.9.1 (engl. käännös).
  3. Ovidius: Muodonmuutoksia ix, 304–323 (engl. käännös).