Alina Devecerski

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Alina Devecerski
Alina Devecerski Grammis-gaalassa vuonna 2013.
Alina Devecerski Grammis-gaalassa vuonna 2013.
Henkilötiedot
Syntynyt27. maaliskuuta 1983 (ikä 41)
Ammatti laulaja, lauluntekijä, tanssija, koreografi
Muusikko
Aktiivisena 2012–
Tyylilajit elektropop
Levy-yhtiöt EMI Sweden
Aiheesta muualla
Kotisivut

Alina Natalie Devecerski (s. 27. maaliskuuta 1983[1] Ruotsi[2]) on ruotsalainen laulaja, lauluntekijä, tanssija ja koreografi. Devecerskin läpimurto tapahtui keväällä 2012 kappaleella "Flytta på dej", joka nousi singlelistojen kärkeen Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa. Hänen debyyttialbuminsa Maraton julkaistiin 19. marraskuuta 2012. Hän on kotoisin Ruotsin pienimmästä kunnasta Sundbybergistä, joka sijaitsee Tukholman läänissä. Devecerski työskentelee Hallonbergenin kulttuurikeskuksessa Sundbybergissä[3].

Biografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Taustaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alina Devecerski on kasvanut Sundbybergissä, Tukholman läänissä[4]. Hänellä on serbialaiset ja suomalaiset sukujuuret.[2][5] Ennen soolouraansa Devecerski oli 19-vuotiaana mukana tyttöbändissä.[3] Lisäksi hän on ollut taustalaulajana ja tehnyt lauluja myös muille artisteille. Devecerskin suosikkeja ovat Nirvana, Familjen, Kent ja M.I.A.[4]

Läpimurto kappaleella "Flytta på dej"[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Devecerskin läpimurto sooloartistina tapahtui keväällä 2012 elektropopkappaleella[6] "Flytta på dej", joka julkaistiin digitaalisesti 20. huhtikuuta[7]. Kappale oli Ruotsin singlelistan, Sverigetopplistanin, kärjessä kaksi viikkoa ja se sijoittui Digilistanin ja Spotifyn listojen kolmen kärkeen. Devecerskin mukaan kappale kertoo siitä, kuinka hän yrittää päästä eroon omasta sisäisestä negatiivisesta äänestään, joka pyrkii lannistamaan häntä ja pidättelemään häntä erilaisin tavoin.[4] Pian singlen ilmestymisen jälkeen Devecerski tilattiin monille Ruotsin suurille musiikkifestivaaleille[3], joista mainittakoon Hultsfredsfestivalen, Peace & Love, Emmabodafestivalen ja Storsjöyran. Toinen single "Ikväll skiter jag i allt" julkaistiin 6. kesäkuuta 2012[8]. "Ikväll skiter jag i allt" –singlen listamenestys oli jokseenkin vaatimaton, sillä paras sijoitus oli 48. Digilistanilla. Devecerskin 12 show’n Pohjoismaiden kiertue alkoi Kööpenhaminasta lokakuussa 2012.

Kiertueen aikana Aftonbladetilla oli 13. marraskuuta "Jag svär" -kappaleen musiikkivideon ensi-ilta. "Jag svär" oli alun perin "Flytta på dej"-kappaleen B-puoli. Videon ohjasi Marcus Storm.[9] Debyyttialbumi Maraton julkaistiin 19. marraskuuta. Albumin nimi Maraton kuvastaa Devecerskin pitkää matkaa, jonka lopussa hänen ensimmäinen albuminsa ilmestyi.[10] Devecerski kirjoittaa musiikkinsa pääosin yhdessä Christoffer Wikbergin kanssa, mutta kaksi albumin kappaleista on syntynyt yhteistyössä Kentin Joakim Bergin kanssa.[11] Maraton nousi ensimmäisellä ilmestymisviikollaan Ruotsissa sijalle 47. Albumi sai positiivista palautetta ruotsalaiselta musiikkilehdistöltä, etenkin Devecerskin suora rehvakkuus sai kiitosta.

Albumin kolmanneksi singleksi valikoitui "De e dark nu", joka julkaistiin 14. tammikuuta 2013. ”De e dark nu” meni suoraan Sveriges Radio P3:n A-listalle ja Fredrik Virtanen valitsi sen viikon kappaleeksi Aftonbladetissa.[12]

Aktivismi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Marraskuussa 2012 Devecerski valittiin suurlähettilääksi Alwaysin ja Unescon kampanjaan ”Sisters for Education”, jonka tavoitteena on antaa peruskoulutusta Senegalin tytöille. Devecerski on kommentoinut olevansa erittäin iloinen saadessaan olla osa kampanjaa. ”Sisters for Education” antaa hänelle mahdollisuuden auttaa lisäämään tietoa tärkeästä asiasta. Hänen mukaansa olisi muistettava, että me kaikki olemme samanlaisia, huolimatta siitä missä asumme tai minne synnymme. Kaikilla on samat tunteet ja unelmat. Nykytilanteessa kaikilla tytöillä ja naisilla ei ole samoja mahdollisuuksia vaikuttaa omaan tulevaisuuteensa. "Sen täytyy muuttua nyt."[13]

Diskografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Albumit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi Albumitiedot Korkein listasijoitus
Ruotsi[14]
2012 Maraton
  • Julkaistu: 19. marraskuuta 2012
  • Levy-yhtiö: EMI Sweden
  • Julkaisumuoto: CD, digitaalilataus
47

Singlet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi Nimi Korkeimmat listasijoitukset Albumi
SWE
[14]
DEN
[15]
NOR
[16]
2012 "Flytta på dej" / "Jag svär" 1 1 1 Maraton
"Ikväll skiter jag i allt" - - -
2013 "De e dark nu" - - -

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. "Alina Natalie Devecerski"[vanhentunut linkki]. Ratsit.
  2. a b http://yle.fi/extrem/artikel/musiknoje/45383-Alina-Devecerski-tystar-finska-vreden
  3. a b c Lindström, Therese (2 maj 2012). "Alina Devecerski gör upp med ångesten. Gefle Dagblad.
  4. a b c Fung, Wai Kei (28 april 2012) "Stjärnskott: Alina Devecerski". rockfoto.nu.
  5. Nylin, Lars (2 februari 2012). "Artisten Alina Devecerski inleder samarbete med Albot&Albot" (Arkistoitu – Internet Archive). musikindustrin.se.
  6. Keli (14 juni 2012). "Nordic Spotlight - Summer Swedish ElectroPop Alert! - Alina Devecerski" (Arkistoitu – Internet Archive). Nordic Spotlight.
  7. "Flytta på dej - Single". iTunes Store (Apple Inc.).
  8. "Ikväll Skiter Jag I Allt - Single". iTunes Store (Apple Inc.).
  9. "Alina Devecerski 'Jag Svär' (Official Video)". Vimeo.
  10. Larsson, Markus (15 november 2012). "Alina Devecerskis ”Maraton” är glimrande och knallhård". Aftonbladet.
  11. Nunstedt, Anders (2 oktober 2012). "Alina Devecerski gör skiva med Jocke Berg". Aftonbladet.
  12. "Singelrelease: Alina Devecerski - De e dark nu". EMI Sweden. 14 januari 2013.
  13. "ALINA DEVECERSKI NY AMBASSADÖR FÖR SISTERS FOR EDUCATION: NORDISK SPOTIFY-KONSERT FÖR ATT STÄRKA FLICKOR I SENEGAL". cisionwire.se.
  14. a b http://swedishcharts.com/showinterpret.asp?interpret=Alina+Devecerski
  15. http://danishcharts.com/search.asp?search=Alina+Devecerski&cat=s (Arkistoitu – Internet Archive)
  16. http://norwegiancharts.com/showitem.asp?interpret=Alina+Devecerski&titel=Flytta+p%E5+dej%21&cat=s

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]