Submaapallo

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Alimaa)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Planeetta Mars on alimaa. Se on pieni maankaltainen planeetta.

Submaapallo tai submaa (engl. Sub-Earth) on Maata merkittävästi pienempi planeetta[1]. Aurinkokuntamme planeetoista submaita ovat Merkurius ja Mars. Submaita pienemmät kohteet ovat mm. mesoplaneettoja, kääpiöplaneettoja ja pikkuplaneettoja.

Massa ja läpimitta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Submaapallo on maapalloa pienempi kivirautaplaneetta, jonka massa on 0,01-0,5 Maan massaa[2]. Erään toisen määritelmän mukaan alimaan massa on alle 0.95 Maan massaa ja säde alle 0,82 Maan sädettä[1].

Tunnettuja submaapalloja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Submaapalloja ovat aurinkokunnassamme Merkurius ja Mars. K-spektrityypin tähdellä Kepler 444 on tähden läheisellä kuumalla vyöhykkeellä viisi submaata[3]. Osa submaista on mesoplaneettoja ja kääpiöplaneettoja.

Elinkelpoisuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Submaapalloilla on korkeintaan ohut kaasukehä ja heikko magneettikenttä. Geologinen aktiivisuus päättyy suhteellisen nopeasti planeetan historiassa. Toisaalta lähellä keskustähteään olevat submaat ovat alttiita vuorovesivoimille. Lämpötilan ajalliset ja/tai paikalliset vaihtelut ovat submaan pinnalla suuria. Niinpä submaat ovat maapalloa vähemmän soveltuvia elämälle.

Submaat ja planeettakuntien synty[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aurinkokunnan synnyn oligarkkivaiheen oligarkit olivat pääosin submaita.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Sinukoff, E.; Fulton, B.; Gaidos, E.; Scuderi, L.: Below One Earth Mass: The Detection, Formation, and Properties of Subterrestrial Worlds arxiv.org. (englanniksi)
  2. [1]tarvitaan parempi lähde
  3. [2] (Arkistoitu – Internet Archive)