Aleksis Kiven koulu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee Helsingissä sijaitsevaa Aleksis Kiven koulua. Myös Siuntiossa on Aleksis Kiven koulu -niminen koulu.
Aleksis Kiven koulu nähtynä Brahenkentän lounaispäästä.

Aleksis Kiven peruskoulu sijaitsee Helsingin Porvoonkadulla, Alppiharjun kaupunginosassa Harjun osa-alueella. Koulussa opetetaan oppilaita luokilla 1–9. Koulu toimii peruskorjauksen ajan väistötiloissa.

Aleksis Kiven peruskoulun kiinteistössä toimii myös muutamia Kalasataman peruskoulun (ent. Brahenpuiston koulu, ent. Ebeneser-koulu) luokkia.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aleksis Kiven koulun rakennuksen suunnitteli kaupunginarkkitehti Gunnar Taucher. Se oli sanomalehtien mukaan ”Suomen komein koulurakennus” ja valmistui 1. lokakuuta 1934. Koulu mainittiin pohjoismaiden suurimpana aina 1950-luvulle asti, ja enimmillään oppilasmäärä oli 1950-luvulla noin 2 500 oppilasta. Koska koulu aloitti toimintansa Aleksis Kiven satavuotisjuhlan aikoihin, sen nimeksi virallistui Aleksis Kiven kansakoulu. Se oli Suomen ensimmäinen koulu, jossa tuettiin erityisvaikeuksia omaavia oppilaita.

Aleksis Kiven kansakoulu vuoden 1944 pommituksen jäljiltä.

Neuvostoliiton koneet pommittivat Kalliota aivan jatkosodan alussa heinäkuun 7. päivän aamuna 1941 ja Aleksis Kiven koulun naapurustoon osui useita pommeja. Yksi pommeista osui eteläpäädyn kattoon. Vesikatto ja ullakkokerros vaurioituivat ja itäjulkisivun ikkunoista särkyi suurin osa.lähde? Suuremmat vauriot syntyivät jatkosodan loppuvaiheissa 26. ja 27. päivien välisenä yönä helmikuussa 1944 Helsingin suurpommituksissa. Silloin rakennuksen eteläpäätyyn lähes samaan paikkaan kuin kesällä 1941 osui tuhoisampi pommi, joka romahdutti kaksi ylintä kerrosta noin 20 metrin matkalta. Rakennus korjattiin alkuperäiseen asuunsa melko nopeasti ja koulu saattoi jatkaa toimintaansa.[1]

Vuonna 1977 peruskoulu-uudistuksen yhteydessä Aleksis Kiven kansakoulusta tuli Aleksis Kiven ala-aste. Vuonna 1982 se yhdistettiin Kallion yläasteen kanssa yhtenäiseksi peruskouluksi, ja siitä lähtien on ollut käytössä koulun nykyinen nimi, Aleksis Kiven peruskoulu.

Koulussa tehtiin vuosina 2017–2019 mittava, kaksi vuotta kestänyt peruskorjaus, jonka ajan koulu toimi väistötiloissa, alaluokat koulupihan väliaikaisissa rakennuksissa ja yläluokat Sturenkatu 2:n koulutiloissa.[2]

Erityispiirteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yläluokilla ilmaisutaito on yksi valinnaisaineista 8. ja 9. luokilla. Kahdeksannet luokat toteuttavat vuosittain teatteriproduktion. Koulu teki ennen yhteistyötä Kaupunginteatterin kanssa, mutta nykyisin koulu on yhteistyössä kaupungin eri taidelaitosten kanssa.

Koulussa toimii myös kuvataideluokka, jolle valitut oppilaat opiskelevat kuvataidetta 7. luokalla kolme tuntia ja 8. ja 9. luokilla neljä tuntia viikossa. Myös alakoulun 3. luokalta alkaa kuvataidepainotus, johon haetaan soveltuvuuskokeella.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Jessikka Aro, Tiina-Raakel Liekki, Suomalaiset kuvaavat sotien jälkiä kaupungeissa, Yle Uutiset 8.8.2014, viitattu 1.7.2019
  2. Aleksis Kiven koulun siirto väistötiloihin aikaistuu, Helsingin Uutiset 10.3.2017

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]