Aleksanteri Nevskin katedraali (Varsova)

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Katedraali vuonna 1912.

Aleksanteri Nevskin katedraali (puol. Sobór św. Aleksandra Newskiego, ven. Александро-Невский собор в Варшаве) oli ortodoksinen katedraali Puolan pääkaupungissa Varsovassa. Sen rakennuttivat Venäjän keisarikunnan viranomaiset, ja se rakennettiin vuosina 1894-1912, jolloin Puola oli Venäjän keisarikunnan hallinnassa. Katedraalin suunnittelusta vastasi venäläinen arkkitehti Leon Benois. Valmistuttuaan katedraali ylsi 70 metrin korkeuteen, ja oli tuolloin Varsovan korkein rakennus. Se sijaitsi yhdellä Varsovan pääaukioista, Saxon-aukiolla.

Katedraali tuhottiin 1920-luvun keskivaiheilla puolalaisten viranomaisten toimesta. Sen valmistumisesta oli ehtinyt kulua vähemmän kuin 15 vuotta. Tuhoamista perusteltiin puolalaisten negatiivisilla tunteilla Venäjän keisarikunnan harjoittamaa politiikkaa kohtaan, ja sillä että venäläisten katsottiin rakentaneen katedraalin vain vahingoittaakseen puolalaisten kansallisuustunnetta[1].

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kirkkoihin tai muihin uskonnollisiin rakennuksiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.