Aleks Revel

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Aleks Revel on Ilpo Koskelan luoma sarjakuvahahmo, joka edustaa Suomessa melko harvinaiseksi jäänyttä historiallista gangsteri- ja seikkailusarjakuvaa. Sarjakuvassa on esiintynyt myös kauhukirjallisuuden aineksia. Päähenkilö Aleks Revel on vuonna 1906 syntynyt virolainen seikkailija ja karismaattinen ammattirikollinen. Revel on melko hyväsydäminen, mutta saa toistuvasti huomata, että järjestäytyneen rikollisuuden maailmassa ei ole helppo säilyttää kunniaa tai ystäviä. Revelin elämäntarina kietoutuu 1900-luvun levottomuuksien ja jännitteiden ympärille. Aleks Revel esiintyi ensi kertaa vuonna 1985 Kemin sarjakuvakilpailuissa, jotka Ilpo Koskela voitti.

Aleks Revel -sarjakuvien tapahtumia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aleks Revel on hyvän perheen poika, jonka yliopisto-opinnot keskeytyvät 1930-luvun alussa okkultistisen skandaalin johdosta. Tämän jälkeen hän päätyy Viron alamaailmaan ja ryhtyy pirtutrokariksi. Alkoholin salakuljettaminen kieltolain aikaiseen Suomeen tarjoaa rohkeille ja neuvokkaille miehille rikastumisen mahdollisuuksia. Aleks Revel menestyy trokausoperaatioissa hyvin ja nousee pirtukeisari Uuge Reisin luottomieheksi. Hänen kumppanikseen vakiintuu Kotkan Kalleksi kutsuttu lupsakka karjalaismies. Myöhemmin Revelin onni kääntyy. Hän menettää Uuge Reisin suosion ja saa kintereilleen sekä Suomen poliisin että suomalaisia rikollisia. Näitä tapahtumia kuvaillaan sarjakuvanovelleissa, jotka on alun perin julkaistu eri yhteyksissä 1980-luvun jälkipuolella. Vuonna 1997 ne julkaistiin yksin kansiin koottuna Aleks Revel -sarjakuva-albumina. Tapahtumat saivat jatkoa Irlantilainen-sarjakuvaromaanissa, joka ilmestyi vuonna 1991. Vuonna 1992 ilmestyi Sarjakuvakeittokirja, joka kertoi Aleks Revelin myöhemmistä vaiheista Espanjan sisällissodassa ja sen jälkeen Pariisissa. Teokseen sisältyi myös Aleks Revelin vaiheisiin liittyviä ruokareseptejä.

Pitkän tauon jälkeen Aleks Revel palasi vuonna 2009 sarjakuvaromaanissa Paholaisen kuiskaus. Tarina sijoittuu 1960-luvun alun Kuubaan. Aleks Revel on ikääntynyt 55-vuotiaaksi, mutta elää yhä seikkailijan ja hämärämiehen elämää.