Aldanin ylänkö

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Aldain ylänkö)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Aldanin ylänkö sijaitsee Sahan tasavallan eteläosassa, Aldanin kaupungin ympäristössä

Aldanin ylänkö (ven. Алданское нагорье, Aldanskoje nagorje) on pieni ylänköalue Sahan tasavallan kaakkoisosassa Aasiassa. Valtaosiltaan 800–1000 metriä merenpinnan yläpuolella, ylänköä katkovat syvät laaksot. Yksittäiset vuoret ja vuorijonot kohoavat 1400–2000 metrin korkeuteen, korkein huippu 2 306 metriin.[1][2]

Ilmasto on mantereinen ja kylmä. Talvisin seudulla on hieman lunta ja kesäisin viileää; ylängöllä on ikiroutaa. Vuotuinen sademäärä 300–500 millimetriä. Ylängöllä kasvaa männikköä ja lehtikuusikkoa 1100–1300 metrin korkeuteen asti. Tätä korkeammalla on lehtikuusikkoa ja seetritihentymiä. Ylängön huiput ovat kivistä tundraa.[1]

Aldanin ylänkö muodostaa vedenjaka-alueen Aldanin ja siihen laskevan Amgan välillä sekä näiden ja Lenan välille. Ylängöllä sijaitsevat Aldanin ja Tommotin kaupungit. Ylängön kautta kulkee päätie Sahan pääkaupungista Jakutskista etelään sekä rakenteilla oleva Jakutskin–Amurin rata. Aldanin ylänkö kohoaa etelään päin mentäessä ja liittyy Stanovoivuoristoon.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Aldanskoje nagorje (Алданское нагорье) (Maantieteellisen kokoelmatietosanakirjan verkkoartikkelit kohteesta) Geografitšeskaja entsiklopedija. 2006 (viittauksen osalta). Viitattu 1.2.2016. (venäjäksi)
  2. Aldanskoje nagorje (Suuren neuvostotietosanakirjan artikkeli ylängöstä.) BSE. 1969—1978. Viitattu 1.2.2016. (venäjäksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]