Albert Salmi

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Albert Salmi Karamazovin veljesten trailerissa.

Albert Salmi (11. maaliskuuta 192822. huhtikuuta 1990) oli yhdysvaltalainen, sukujuuriltaan suomalainen Hollywood-näyttelijä.

Brooklynissä asuneeseen suomalaiseen siirtolaisperheeseen syntynyt Salmi kävi armeijan ja alkoi sen jälkeen opetella metodinäyttelemistä Lee Strasbergin ohjauksessa Actors' Studiossa. Vuonna 1955 Salmi näytteli Bus Stop -produktiossa Broadwaylla ja muutamassa muussa Broadway-näytelmissä.

Filmidebyyttinsä Salmi teki Smerdjakovin osassa Richard Brooksin vuonna 1958 ohjaamassa Karamazovin veljeksissä, jossa näyttelivät myös Yul Brynner, Lee J. Cobb, William Shatner ja Richard Basehart. Salmi olisi nimitetty roolisuorituksestaan Oscar-ehdokkaaksi, mutta hän kieltäytyi kunniasta. Sen sijaan National Board of Review of Motion Pictures onnistui palkitsemaan Salmen samasta osasta vuoden parhaana miessivuosanäyttelijänä. Hän oli tunnettu myös rooleistaan vanhoissa länkkäreissä kuten Gunsmoke ja Leppymättömät. Salmi ehti näytellä uransa aikana lukuisissa elokuvissa ja tv-sarjoissa. Hänellä oli vierailevia rooleja amerikkalaisissa kulttisarjoissa kuten A-Team, Dallas ja Ritari Ässä.

Albert Salmi ja hänen vaimonsa Roberta löydettiin 23. huhtikuuta 1990 kuolleina kotoaan, ja poliisin johtopäätös oli että kyseessä oli murha ja itsemurha.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä näyttelijään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.