Albert Pyun

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Albert F. Pyun (s. Havaiji, Yhdysvallat) on yhdysvaltalainen elokuvaohjaaja. Hänet tunnetaan parhaiten b-luokan elokuvien ohjaajana, jotka ovat saaneet murska-arvostelut.

Pyunin ura ohjaajana alkoi vuonna 1982 valmistuneen Julma miekka -toimintaelokuvan myötä. Elokuva on yhä hänen taloudellisesti menestynein teoksena 39 miljoonan dollarin lipputuloilla. Pyunin työtahti oli jo 1980-luvulla nopea; uusi elokuva valmistui vuosittain. Vuosikymmenen tunnetuimmat Pyun-elokuvat ovat Muukalainen L.A.:sta (1988) ja Jean-Claude Van Dammen tähdittämä Cyborg, joka keräsi Yhdysvalloissa 10 miljoonan dollarin lipputulot ja maailmanlaajuisesti yli 29 miljoonaa dollaria.

1990-luvulla Pyun jatkoi halpaelokuvien ohjaamista. Tunnetuimpia ovat Nemesis-elokuvasarja (1993-1997), Knights (1993), Adrenalin: Fear the Rush (1996), sekä Mean Guns – julmat aseet (1997). VHS-kasettien vahvistettua asemaansa aloitettiin julkaisemaan elokuvia suoraan VHS:llä ilman teatterilevitystä. Myös lukuisia Pyunin teoksia julkaistiin suoraan kasetilla.

2000-luvulla Pyun on työstänyt useita elokuvia. Suosituimmaksi on osoittautunut Steven Seagalin tähdittämä Ticker, joka kuvattiin korkealla 25 miljoonan dollarin budjetilla.

Huonoimmat elokuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

The Internet Movie Databasen käyttäjien arvosteluiden perusteella on muodostettu Top- ja Bottom-listat, eli parhaat ja huonoimmat. Bottom-listalla Pyun on "menestynyt" kiitettävästi. Listalta löytyy hänen ohjauksensa Captain America (sija 56.) ja Urban Menace (sija 87.).

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]