Alberich

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Arthur Rackham: Alberich.

Alberich oli merovingiajan germaanikansojen taruissa velho ja kääpiöiden kuningas. Hän esiintyy taruissa myös nimillä Oberon tai Alberon.[1] Alberichilla oli kyky muuttua näkymättömäksi. Hänen nimensä tarkoittaa ”haltijoiden kuningas” tai ”maahisten kuningas” (elbe rex).

Ranskalaisessa keskiaikaisessa runoelmassa Huon de Bordeaux hahmo on nimeltään Oberon, metsässä asuva kääpiökuningas, joka auttaa taikavoimillaan sankaria mahdottomalta näyttävässä tehtävässä. Shakespeare sai runoelman englanninnoksesta vaikutteita ja lainasi hahmon nimen ja haltija-aiheen Kesäyön unelma -näytelmäänsä. Nibelungein laulussa Alberich on Nibelungein aarretta vartioiva kääpiö, jonka Siegfried voittaa. Siegfried pakottaa Alberichin luovuttamaan näkymättömyysviittansa. Richard Wagnerin Nibelungin sormus -oopperasarjassa Alberich on nibelungien johtaja ja Reininkulta-aarteen vartija. Alberich on oopperasarjassa synkempi hahmo kuin vanhoissa taruissa.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Oberon Encyclopædia Britannica. Encyclopædia Britannica Online. Encyclopædia Britannica Inc. Viitattu 3.2.2016. (englanniksi)