Alapaha blue blood bulldog

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Alapaha Blue Blood Bulldog)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Alapaha blue blood bulldog
Avaintiedot
Alkuperämaa  Georgia,  Yhdysvallat
Määrä harvinainen/ uhanalainen
Alkuperäinen käyttö vahtikoira
Nykyinen käyttö vahtikoira, suojelukoira, seurakoira
Muita nimityksiä Alapaha, Blue Blood, Plantation Dog, siniverinen bulldoggi, Otto
FCI-luokitus ei FCI-rotu
Ulkonäkö
Paino 23–39 kg
Säkäkorkeus 41–64 cm
Väritys valkokirjava

Alapaha blue blood bulldog on harvinainen koirarotu. Sen toinen nimitys on Otto, ja joskus siitä käytetään myös nimitystä Plantation Dog ("plantaasikoira").

Ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alapaha blue blood bulldog.
Alapaha blue blood bulldoggin pää.

Alapaha blue blood bulldog on voimakas koira, jolla on massiivinen pää ja raskasrakenteinen, lihaksikas runko.[1] Se on ketterä ja vahvarakenteinen molossityyppinen bulldoggi.lähde? Silmät voivat olla ruskeat, keltaiset tai siniset. Häntää ei typistetä edes rodun kotimaassa. Karvapeite on lyhyt; pääväriltään valkoinen, jossa on ruskeankeltaiset (buff), ruskeat, siniset tai mustat merkit.[1] Uros on korkeudeltaan 48–64 cm ja painoltaan 52–69 kg.

Luonne ja käyttäytyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alapaha blue blood bulldog on älykäs, ketterä ja perheeseensä erittäin kiintynyt.[1] Se on valpas vahti-, suojelu- ja seurakoira.

Alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rodun jalostus aloitettiin Yhdysvaltain Georgian eteläosassa Alapahajoen seudulla, ja siitä vastasi aluksi lähinnä Georgian Rebeccassa asunut Lanen perhe. Jalostus pohjautui lähinnä 1700-luvulla maahantuotuihin alkuperäisiin englanninbulldoggeihin, joita käytettiin uudessa kotimaassaan härkä- ja karhutappeluihin. Lanen perheen tarkoitus oli kuitenkin luoda tehokas omaisuuden vartija, ei tappelukoira. Nykyisen alapaha blue blood bulldoggin kantaisä oli Buck Lanen Otto-niminen koira, joka vieraili uskollisesti isäntänsä haudalla tämän kuoltua. Buckin lapsentytär Lana Lou Lane perusti rodulle ensimmäisen rekisterin, ja vuonna 1996 perustettiin Alapaha Blue Blood Bulldog Club.[1]

Desmond Morriksen mukaan 2000-luvun alussa oli olemassa enää vain noin 120–150 yksilöä.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Fogle, Bruce: Suuri koirarotukirja

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e Morris, Desmond. Dogs - The Ultimate Dictionary of Over 1000 Dog Breeds, s. 359–360. Trafalgar Square, 2008: North Pomfret, Vermont.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]