Aqmolan alue

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Akmolan alue)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Aqmolan alue
Ақмола облысы
Акмолинская область
Aroa Aqmolan alueella
Aroa Aqmolan alueella
Vaakuna
Vaakuna
Alueen sijainti Kazakstanissa
Alueen sijainti Kazakstanissa

Koordinaatit: 52°0′N, 69°0′W

Valtio Kazakstan
Piiritasoisia kaupunkeja 2
Piirejä 17
Hallinto
 – hallinnollinen keskus Kökşetaw
 – kuvernööri Sergei Kulagin
Pinta-ala 146 200[1] km²
Väkiluku (2016) 744 411[1]
 – väestötiheys 5,1 as./km²
Aikavyöhyke UTC+5
Lyhenteet
 – ISO 3166 KZ-AKM
Aqmolan alueen internetsivut

Aqmolan alue (kaz. Ақмола облысы, Aqmola oblısı, ven. Акмолинская область, Akmolinskaja oblast) on hallinnollinen alue Kazakstanin pohjoisosassa. Se rajoittuu pohjoisessa Pohjois-Kazakstanin alueeseen, idässä Pavlodarin alueeseen, etelässä Qarağandın alueeseen ja lännessä Qostanayn alueeseen. Lisäksi alueen keskellä on Kazakstanin pääkaupunki Astana, joka muodostaa oman hallintoyksikkönsä. Aqmolan alue on Qarağandın alueen lisäksi ainoa Kazakstanin alueista, jotka eivät rajoitu maan ulkorajoihin (kolmea kaupunkialuetta lukuun ottamatta).

Alueella on arviolta 744 411 asukasta (vuonna 2016) ja sen pinta-ala on 146 200 neliökilometriä. Sen pääkaupunkina toimii Kökşetaw.[1] Kaupungissa on sekä kazakkeja että venäläisiä noin 40 prosenttia väestöstä. Vuosina 1960–1992 alueen nimi oli Tselinogradin alue. Vuoden 1997 hallintouudistuksessa osa Kökşetawin alueesta liitettiin Aqmolan alueeseen.

Hallinnollisesti alue jakautuu 17 piiriin sekä Kökşetawin ja Stepnogorskin piiritasoisiin kaupunkeihin. Muita kaupunkeja ovat Akkol, Atbasar, Deržavinsk, Jesil, Jereimentau, Makinsk, Stepnjak, Štšuktšinsk. Piirejä ovat Akkolin piiri, Alšalyn piiri, Astrahanin piiri, Atbasarskin piiri, Bulandynskin piiri, Burabaiskin piiri, Jeginydykolin piiri, Jenbekšilderskin piiri, Jereimentauskin piiri, Jesilskin piiri, Žaksyn piiri, Žarkaistin piiri, Serendinskin piiri, Korgalžynskin piiri, Sandyktauskin piiri, Tšelinogradskin piiri ja Šortandinskin piiri.

Aqmolan alueelta louhitaan kultaa ja kivihiiltä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Kazakhstan Citypopulation.de. Viitattu 28.11.2016.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]