AFC Ajax

Wikipedia
Ohjattu sivulta Ajax Amsterdam
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Ajax
AFC Ajax
Koko nimi Amsterdamsche Football Club Ajax
Lempinimet de Godenzonen (Jumalan pojat), de Joden (Juutalaiset)
Perustettu 18. maaliskuuta 1900
Kotikenttä Amsterdam ArenA, Amsterdam
– Kapasiteetti 51 628
Puheenjohtaja Alankomaiden lippu Hennie Henrichs
Valmentaja Alankomaiden lippu Frank de Boer
Sarja Eredivisie
Joukkueen värit
Joukkueen värit
Joukkueen värit
Joukkueen värit
Joukkueen värit
Kotipeliasu
Joukkueen värit
Joukkueen värit
Joukkueen värit
Joukkueen värit
Joukkueen värit
Vieraspeliasu

Amsterdamsche Football Club Ajax (AFC Ajax) on alankomaalainen jalkapalloseura. Se on PSV Eindhovenin ja Feyenoordin ohella yksi maan mahtiseuroista. Erityisen tunnettu Ajax on juniorityöstään, jonka avulla se on luonut monia todellisia huippupelaajia.

Ajax on voittanut Mestarien liigan (mukaan lukien Euroopan cupin) neljä kertaa. 1970-luvun alussa joukkue voitti sen peräti kolme kertaa peräkkäin. Yksi tuon joukkueen kantavista voimista oli legendaarinen Johan Cruijff. Toinen suuri joukkue seuralla oli 1990-luvun puolivälissä. Se voittikin Mestarien liigan vuonna 1995. Tuolloin Alankomaiden maajoukkueen tärkeimmät pelaajat pelasivat kaikki Ajaxissa. Keskeisessä roolissa joukkueessa oli tuolloin myös suomalainen Jari Litmanen, joka myös voitti Mestarien liigan maalikuninkuuden.

Jari Litmasen ohella myös Petri Tiainen, Petri Pasanen ja Teemu Tainio ovat suomalaisista edustaneet Ajaxia edustusjoukkuetasolla. Lisäksi seuran reservi- ja juniorijoukkueissa on nähty suomalaisväriä Jussi Kujalan sekä Niklas ja Henrik Moisanderin muodossa. Viimeisin suomalaispelaaja Ajaxissa on tammikuussa 2011 seuran kanssa 2,5 vuotisen sopimuksen solminut Henri Toivomäki.

Ajaxin nykyinen logo on järjestyksessään neljäs. Se koostuu 11 viivasta, jotka symboloivat avauskokoonpanon pelaajia. [1]

Akatemia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ajaxin menestyksen takana on sen junioriakatemia. Akatemialla on oma harjoituskeskus teko- ja nurmikenttineen sekä testikeskus. Akatemiassa on 50 ammattivalmentajaa ja 180 pelaajaa. 85 prosenttia akatemian pelaajista saa jalkapallosta itselleen ammatin. [1]

Saavutukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Entisiä pelaajia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

   

Valmentajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Juha Luotola: Heistä kuullaan vielä. Aamulehti, 4.5.2014, s. A32-35.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]