Aivastustauti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Aivastustauti eli atrofinen riniitti on sioilla esiintyvä ylähengitysteiden sairaus, jonka aiheuttajia ovat Bordetella bronchiseptica ja toksiset Pasteurella multocida -kannat. Toksiset Pasteurella multocida -kannat tuottavat toksiineja, jotka estävät osteoblastien toimintaa ja stimuloivat osteoklastien toimintaa kärsän luissa. Seurauksena on kärsän väliseinän rappeutuminen ja nenäkuorikon surkastuminen. Kasvavilla sioilla aivastustauti voi aiheuttaa koko kärsän vinoutumista ja lyhentymistä.

Oireet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yleisimmät oireet aivastustautia kärsivillä sioilla ovat aivastelu, yskiminen ja nenävuoto. Myös kyynelkanavan tukkeutuminen on tavallista, jolloin kyynelneste ei pääse poistumaan normaalia reittiä vaan tahrii silmäkulmat.

Löydökset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tavallisimpia avauslöydöksiä aivastustaudista kärsineellä sialla on nenän väliseinän epänormaali asento ja rappeutuminen sekä nenäkuorikoiden surkastuminen. Vakavimmissa tapauksissa nenäkuorikot voivat puuttua kokonaan. Lisäksi nenäkuorikoiden pinnalta voi joissain tapauksissa löytää märkäeritettä. Nenän epiteeleissä saatetaan havaita hyperplasiaa tai metaplasiaa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • M. Donald McGavin, James F. Zachary: ”9”, Pathologic Basis of Veterinary Disease, s. 481, 482. Missouri: Mosby Elsevier, 2007. ISBN 978-0-323-02870-7. (englanniksi)