Air Force 1

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Valkoiset Air Force 1 -kengät.

Air Force 1 on suunnittelija Bruce Kilgoren luoma Nike-urheilujalkine. Se on ensimmäinen koripallokenkä, jossa on käytetty Niken Air-ilmatyynytekniikkaa.

Air Force 1 on saanut nimensä Yhdysvaltain presidenttiä kuljettavasta lentokoneesta, Air Force Onesta. Kenkää on saatavana varrettomana, puolikorkeana ja korkeavartisena mallina ja lukuisissa eri väreissä, materiaaleissa ja kuoseissa. Air Force 1:n korkeavartisessa versiossa on nilkan ympärillä tarranauha, joka antaa lisätukea nilkalle.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nike esitteli Air Force 1:n vuonna 1982, mutta jo seuraavana vuonna sen tuotanto lopetettiin. Kenkä julkaistiin uudelleen vuonna 1986 Niken Swoosh-logon kera. Kenkä oli lähestulkoon sama kuin vuonna 1982 lukuun ottamatta muutamaa ulkonäöllistä muutosta. Sittemmin kenkää on valmistettu yli 1 700:ssa eri värimuunnelmassa ja sitä on myyty arviolta 800 miljoonan Yhdysvaltain dollarin edestä.

Käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kenkä oli jo alun perin suosittu paitsi koripallonpelaajien, myös kaupunkilaisnuorten käytössä. Edelleen nykyisinkin Air Force 1 on suosittu jalkine osana nuorisokulttuuria ja katumuotia eri puolilla maailmaa. Air Force 1 -kenkiä ovat käyttäneet muun muassa hip hop -artistit kuten Snoop Dogg, The Game ja 2pac. Vuonna 2002 rap-artisti Nelly julkaisi singlen "Air Force Ones". Kappale kertoo siitä kuinka hän osti kyseiset kengät. Kenkämallia käytetään edelleen myös koripalloilijoiden keskuudessa. Sitä käyttävät niin katukoripallonpelaajat kuin myös alan ammattilaiset. NBA-pelaajat kuten Rasheed Wallace ja Jerry Stackhouse ovat pelatessaan käyttäneet Air Force 1 -kenkiä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]