Blue1

Wikipedia
Ohjattu sivulta Air Botnia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Blue1-n logo.svg
Blue1
IATA: SK – ICAO: SAS
Kutsukoodi SCANDINAVIAN
Perustettu 1988
Solmukohdat Helsinki-Vantaan lentoasema
Emoyhtiö SAS Group
Kotipaikka Helsinki, Suomi
Kanta-asiakasohjelma EuroBonus
Allianssi
Avainhenkilö(t) Janne Hattula
www.sas.fi www.blue1charter.fi
Blue1:n pääkonttori Vantaalla.
Blue1:n aikoinaan operoiman AvroRJ:n ohjaamo
Blue1:n Boeing 717 Tegelin lentoasemalla, maalattuna yksilölliseen 'Flowing'-väritykseen.
Avro RJ85

Blue1 Oy on SAS-konsernin kokonaan omistama suomalainen lentoyhtiö. Se lentää SAS:n tuotantoyhtiönä reittejä Suomen ja Skandinavian välillä sekä kausiluonteisesti Suomesta muualle Eurooppaan. Lisäksi se lentää tilauslentoja.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhtiö perustettiin vuonna 1988 nimellä Air Botnia, perustajanaan mm. Finncomm Airlinesin pääomistaja ja toimitusjohtaja Juhani Pakari. Yhtiö harjoitti kotimaan matkustaja- ja rahtiliikennettä. Ensimmäiset koneet olivat Embraer Bandeiranteja, myöhemmin kalustona oli BAe Jetstream-koneita.

Tammikuussa 1998 SAS-konserni osti yhtiön. Vuonna 2003 Air Botnia otti uuden nimen Blue1, koska Botnia-nimen samankaltaisuus Bosnia-nimen kanssa aiheutti epäselvyyksiä yhtiön laajentuessa Keski-Euroopan reiteille.[1] Pian tämän jälkeen vuonna 2004 yhtiö aloitti Suomen sisäiset lennot halpalentoyhtiökonseptilla Flying Finn -yhtiön mallin mukaan ja liittyi Star Alliance -yhtymään ensimmäisenä alueellisena jäsenenä (täysjäsen 1.10.2010; jäsenyys päättyi 1.11.2013).

Reittivalikoimaa laajennettiin Pohjoismaihin, ja SAS:n omistuksessa Blue1:n keskeiseksi tehtäväksi tuli toimia syöttöliikenneyhtiönä SAS:lle. Samalla Suomen sisäistä liikennettä laajennettiin, ja myöhemmin ryhdyttiin liikennöimään myös Keski- ja Etelä-Euroopan useisiin suuriin kaupunkeihin sekä kesäkaudella myös Etelä-Euroopan turistikohteisiin.

Blue1 on siirtynyt yhden konetyypin laivueeseen. Vanhojen Avro RJ85- sekä McDonnell Douglas MD-90 -koneiden tilalle hankittiin leasing-sopimuksella vuokrattuja 115-paikkaisia Boeing 717-koneita. Alun perin ne piti muokata 120-paikkaisiksi, mutta tätä ei kuitenkaan lopulta tehty. Blue1 tavoitteli uusilla koneilla entistä enemmän liikematkustajia ja avasi uusia reittejä muun muassa Helsingistä Müncheniin ja Amsterdamiin.[2][3] Ne kuitenkin lopetettiin vuonna 2011. Blue1 ilmoitti keskittyvänsä Pohjoismaiden välisiin reitteihin.[4]

1. marraskuuta 2012 alkaen Blue1 on toiminut tuotantoyhtiönä SAS:lle. [5] Tämä tarkoittaa sitä, että Blue1:n lentojen markkinointi siirtyi SAS:lle, ja samalla lennonnumeroihin vaihtui Blue1:n tunnuksen KF tilalle SAS:n tunnus, SK. Samalla verkkosivusto Blue1.fi korvattiin sivustolla www.sas.fi.

Säännöllinen liikennöinti Suomessa on lopetettu, viimeisenä Helsinki–Vaasa-reitti 18.8.2013. [6] Blue1 on lentänyt Helsingistä talvikaudella Kittilään ja Kuusamoon.

Blue1 on jonkin verran poikennut aiemmin ilmoitetusta Pohjoismaihin keskittymisestä. Se lentää mm. Helsingistä Nizzaan ympäri vuoden, tosin harvakseltaan.

Laivasto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nykyinen lentokonelaivasto
Konetyyppi Paikkaluku Lukumäärä Tilauksia Huomioita
Boeing 717-200 115 9 0 Leasing-sopimuksella vuokrattuja. OH-BLN ja OH-BLP on maalattu Star Alliancen väreihin

Reittikohteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Blue1 lentää reittilentoja pääasiassa Helsinki-Vantaan ja Tukholman Arlandan lentoasemilta. Yhtiö lentää myös vaihteleviin sesonkikohteisiin, kesällä etenkin Välimeren seudun maihin ja talvella Pohjois-Suomen hiihtokeskuksiin (tämän tulevaisuus epäselvä).

Kohteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Blue1:n viestintäjohtaja Tom Christides, Blue1-yrityspresentaatio 12.12.2006
  2. Blue1 kaksinkertaistaa lentolaivueensa Boeing 717-matkustajakoneilla Viitattu 27.5.2010.
  3. YLE: Blue1 uusii kalustoaan ja lisää reittejään Viitattu 27.5.2010.
  4. Muutoksia Blue1:n toiminnassa (uutinen 17.6.2011)
  5. SAS: Blue1.fi on nyt SAS.fi Viitattu 6.11.2012.
  6. Lentoposti: SAS poistui Suomen sisäisiltä reiteiltä - viimeinen lento Vaasasta lennetty Viitattu 22.8.2013.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]