Aiolikastike

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Aiolia ja oliiveja

Aioli (katalaani: allioli, sananmukaisesti valkosipulia ja öljyä) on kylmä kastike, joka on peräisin Koillis-Espanjasta Katalonian ja Valencian seuduilta. Sen valmistukseen käytetään tavallisesti valkosipulia, oliiviöljyä, suolaa, sitruunamehua tai etikkaa ja usein myös munaa, mutta siitä on olemassa erilaisia muunnelmia erilaisin maustein.

Alkuaan aioli valmistettiin siten, että siinä oli vain valkosipulia, oliiviöljyä, joitakin tippoja sitruunamehua ja usein lisänä ruokasuolaa. Eräs mahdollisuus valmistaa tällaista majoneesikastiketta on käyttää siihen vedessä liuotettua leivänsisusta tai uuniperunan sisusta, kananmunan keltuaista, oliiviöljyä, sitruunamehua, valkosipulia, pippuria, sahramia ja suolaa.[1]

Provencessa aiolia tarjotaan keitettyjen vihannesten, keitetyn kalan ja keitetyn munan kanssa. Usein sitä käytetään esimerkiksi keittojen lisäkkeenä. Valenciassa aioli on tavallinen paellan lisäke, ja sitä syödään myös vaalean leivän kanssa. Aioli on myös yleinen lisäke suositussa tapasruokalajissa patatas bravas.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Turtia, Kaarina: Gastronomian sanakirja, s. 16–17. Helsinki: Kustannusosakeyhtiö Otava, 2009. ISBN 978-951-1-18546-8.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä ruokaan, juomiin, ravintoon tai ruoanlaittoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: sv:Aioli