Ahmedabad

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ahmedabad
(Amdavad)

Ahmedabad

Koordinaatit: 23°1′48″N, 72°34′48″E

Valtio Intia
Osavaltio Gujarat
Piirikunta Ahmedabadin piirikunta
Väkiluku (2011[1]) 5 577 940
 – Metropolialue 6 352 254















Jama Masjidin moskeija

Ahmedabad (gudžaratiksi અમદાવાદ, Amdāvād, hindiksi अहमदाबाद, Ahmadābād) on Gujaratin osavaltion suurin kaupunki ja Intian viidenneksi suurin kaupunki. Ahmedabadin kaupungin väkiluku on noin 5,5 miljoonaa ja metropolialueen väkiluku on noin 6,3 miljoonaa asukasta.[1]

Kaupunki sijaitsee Sabarmati-joen varrella vain 50 kilometrin päässä Arabianmerestä. Se on Ahmedabadin piirikunnan hallinnollinen keskus, ja oli Gujaratin pääkaupunki vuodesta 1960 vuoteen 1970, jolloin pääkaupunki siirrettiin Gandhinagariin. Kaupunkia kutsutaan joskus nimellä Karnavati, joka on samalla paikalla sijainneen vanhemman kaupungin nimi; gudžaratin puhekielellä sitä kutsutaan yleisesti nimellä Amdavad.

Ahmedabadin perusti sulttaani Ahmed Shah vuonna 1411 Gujaratin sultanaatin pääkaupungiksi. Brittien hallinnossa kaupunkiin perustettiin sotilastukikohta ja sen infrastruktuuria nykyaikaistettiin ja laajennettiin. Vaikka brittien valtakaudella kaupunki oli osa Bombayn hallintoaluetta se pysyi Gujaratin alueen tärkeimpänä keskuksena. Ahmedabadista tuli kukoistavan tekstiiliteollisuuden kotipaikka, minkä vuoksi kaupunki saikin lempinimen "idän Manchester".[2] Kaupunki oli Intian itsenäisyysliikkeen eturintamassa 1900-luvun ensimmäisellä puoliskolla.[2] Se oli usean kansalaisoikeuksien, työväestön oikeuksien ja poliittisen itsenäisyyden edistämiseksi käydyn kansalaistottelemattomuuskampanjan keskus. Mahatma Gandhi perusti sinne Gujarat Vidyapith -yliopiston vuonna 1920.

Gujaratin osavaltion synnyttyä vuonna 1960 Ahmedabadista tuli sen poliittinen ja taloudellinen pääkaupunki. Aikoinaan bungaloweistaan ja pölyisistä kaduistaan tunnetussa kaupungissa on käynnissä rakennus- ja väestöbuumi. Koulutuksen, ohjelmistotekniikan ja tieteen nousevana keskuksena Ahmedabad on onnistunut säilyttämään asemansa Gujaratin ja osin myös Länsi-Intian kulttuurin ja talouden sydämenä. Vuodesta 2000 kaupunkikuvaa ovat muuttaneet uudet pilvenpiirtäjät, ostoskeskukset ja elokuvateatterit. Tätä kehitystä ovat kuitenkin siivittäneet luonnonkatastrofit, poliittinen epätasapaino ja väkivaltaisuudet.

Kaupungissa sijaitsee myös Indian Institute of Management Ahmedabad, Intian arvostetuin kauppatieteellinen instituutti jonka MBA-ohjelma on maailman vaikein sisäänpäässeiden ja hakijoiden välisellä määrällä mitattuna.

Vuonna 2017 Ahmedabadin historiallinen vanha kaupunki hyväksyttiin Unescon maailmanperintölistalle.[3]

Liikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ahmedabadin bussimetron kulkuväylää
Atal-silta

Ahmedabad on yksi Western Railwayn kuudesta toiminta-alueesta. Rautatielinjat liittävät kaupungin kaikkiin Gujaratin kaupunkeihin ja Intian muihin merkittäviin metropoleihin. Ahmedabadin rautatieasema ja Maninagarin rautatieasema ovat tärkeimmät kaupunkia palvelevat asemat. Sardar Vallabhbhai Patelin kansainvälinen lentoasema tarjoaa vuorostaan kaupungille sekä viereisille Gandhinagarin, Mehsanan ja Nadiadin kaupungeille sekä ulkomaan että kotimaan lentoyhteyksiä.

National Highway 48, joka liittää Delhin Mumbaihin, kulkee Ahmedabadin kautta. Ahmedabad liittyy Vadodaraan National Expressway 1:n, vain kaksi liittymää käsittävän 94 kilometriä pitkän tien kautta. Moottoritie on osa Golden Quadrilateral -projektia.[4] Ahmedabadista on suora tieyhteys Bhavnagariin, Nadiadiin, Mehsanaan, Surendranagariin, Bhujiin, Rajkotiin ja Gandhinagariin.

Kaupungin liikenteen päävaltimot ovat Mahatma Gandhi Road, C. G. Road, Jawaharlal Nehru Road, Ashram Road ja Sarkhej-Gandhinagar highway. Autorikšat, kimppakyytiautot (engl. share autos) ja bussit ovat julkisen liikenteen suosituimmat muodot. Ahmedabad Municipal Transport Service (AMTS) hoitaa kaupungin bussiliikennettä. Vuonna 2005 AMTS aloitti kaikkien bensalla ja dieselillä kulkevien linja-autojensa muuttamisen maakaasulla kulkeviksi vähentääkseen ilmansaasteita. AMTS:llä on käytössään 750 bussia.[5] Polkupyörät ja moottoripyörät ovat suosittu liikkumismuoto kaupungin nuorten ja opiskelijoiden keskuudessa.[6]

Sabarmati-joen yli kulkee useita siltoja, joista vanhin on Ellis-silta, rakennettu vuonna 1873.[7] Vuonna 2022 valmistui Atal-silta, joka on tarkoitettu pelkästään jalankulkijoille.[8] Kaupungissa järjestetään vuosittain leija-festivaali ja sillan arkkitehtuurin aihe on saatu leijasta.[9] Sillasta on tullut suosittu turistinähtävyys.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b City Census 2011 Census 2011 India. Viitattu 24.4.2018.
  2. a b A. Srivathsan: Young World: Manchester of the east The Hindu. Viitattu 19. marraskuuta 2006.
  3. UNESCO: Historic City of Ahmadabad UNESCO. Viitattu 14.2.2023.
  4. PM flags off Ahmedabad expressway 30.1.2003. The Hindu Business Line.
  5. Take the smart route, hop on to a hi-tech bus. The Times of India, 6.4.2005.
  6. Tanvir A Siddiqui: BRTS project finally hits the road, off to a 'flyover' start 15.11.2006. The Indian Express.
  7. Bridges of Ahmedabad A4Ahmedabad.com. Viitattu 14.2.2023.
  8. Traveldine Team: Atal Bridge: Ahmedabad’s hottest new attraction at Sabarmati riverfront Traveldine. 3.9.2022. Arkistoitu 14.2.2023. Viitattu 14.2.2023.
  9. International Kite Festival 2023 International Kite Festival. Viitattu 14.2.2023.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]