Ahmad Jibril

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Ahmad Jibril (arab. أحمد جبريل‎, ’Aḥmad Jibrīl, 19382021) oli Palestiinan vapautuksen kansanrintama-yleisesikunnan (PFLP-GC) perustaja ja johtaja.

Jibril syntyi Yazurissa lähellä Jaffaa Brittiläisen Palestiinan mandaatin aikana. Hänen perheensä siirtyi Syyriaan, jossa hänet kasvatettiin ja hän palveli armeijassa 1956–1958 yleten kapteeniksi, ennen kuin hänet erotettiin kommunistiksi epäiltynä.

Jibril perusti 1959 Palestiinan vapautuksen rintaman ja liittyi 1967 George Habashin liikkeen kanssa muodostaen Palestiinan vapautuksen kansanrintaman (PFLP), joka on marxisti-leninistinen liike, joka vastusti Jasser Arafatin Fatahin nationalismia. Vuonna 1968 Jibril erosi PFLP:sta Habashin ja Syyrian hallituksen välisten riitojen vuoksi ja perusti uuden PFLP-GC:n.

Jibrilin PFLP-GC teki 1970-luvulla useita terrori-iskuja Lähi-idässä ja Euroopassa. Israelilaisen International Institute for Counter-Terrorism -järjestön mukaan ryhmän iskuihin kuuluvat muun muassa vuoden 1970 Swissairin lennon 330 pommitus, jossa kuoli 47 ihmistä, ja vuoden 1972 yritys räjäyttää El Alin lentokone. Se oli myös ensimmäisiä ryhmittymiä, joka käytti itsemurhaiskijöitä. Kiryat Shmonan verilöylyssä 1974 kuoli 18 ihmistä. Marraskuussa 1987 kaksi sen taistelijaa hyökkäsi Israeliin moottoroiduilla riippuliitimillä. Iskussa kuoli kuusi israelilaista sotilasta.[1]

PFLP-GC liittyi hetkellisesti Palestiinan vapautusjärjestöön, mutta erosi siitä vuonna 1974. Jibrilillä ja Jasser Arafatilla oli voimakkaita erimielisyyksiä.[2] Jibril ei hyväksynyt Israelin kanssa käytyjä rauhanneuvotteluita eikä tapaa, jolla PLO:ta johdettiin.[1] PFLP-GC ja PFLP kuuluvat rejektionistiseen rintamaan, joka vastustaa kaikkia neuvotteluja Israelin kanssa.

Jibril sai suosiota palestiinalaisten keskuudessa, kun hän neuvotteli niin sanotun Jibrsilin sopimuksen Israelin hallinnon kanssa. Israel vapautti sen seurauksena yli tuhat vankia vastineena kolmen israelilaissotilaan vapauttamisesta. Yksi vapautuneista Hamasin perustaja Ahmad Yasin.[1]

Jibril sai kuitenkin 2000-luvulla osakseen kritiikkiä, kun hän ohjasi järjestönsä tukemaan Bašar al-Assadia Syyrian sisällissodassa. PFLP-GC:n joukot olivat muun muassa valtaamassa takaisin Jarmukin pakolaisleiriä, jossa asuu huomattava määrä palestiinalaisia.[1]

Jibril kuoli heinäkuussa 2021 damaskosilaisessa sairaalassa. Hän oli ollut sairaana jo useita kuukausia.[1] Jibrilin poika, PFLP-GC:n aseellisen siiven komentaja ja hänen seuraajansa Mohammad Jihad Ahmad Jibril (1961–2002) tapettiin autopommilla Beirutissa 20. toukokuuta 2002.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e Ahmed Jibril, founder of pro-Syrian Palestinian guerrilla faction, dies at 83 National Post. 7.7.2021. Postmedia Network Inc. Viitattu 8.7.2021. (englanniksi)
  2. hmed Jibril, head of Palestinian radical group, dies at 83 7.7.2021. The San Diego Union-Tribune. Viitattu 8.7.2021. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]