Prioria balsamifera

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Agba)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Prioria balsamifera
Uhanalaisuusluokitus

Erittäin uhanalainen [1]

Erittäin uhanalainen

Tieteellinen luokittelu
Kunta: Kasvit Plantae
Kaari: Koppisiemeniset Magnoliophyta
Luokka: Kaksisirkkaiset Magnoliopsida
Lahko: Fabales
Heimo: Hernekasvit Fabaceae
Suku: Prioria
Laji: balsamifera
Kaksiosainen nimi

Prioria balsamifera
(Vermoesen) Breteler[2]

Synonyymit
  • Gossweilerodendron balsamiferum (Vermoesen) Harms[3]
Katso myös

  Prioria balsamifera Wikispeciesissä

Prioria balsamifera (syn. Gossweilerodendron balsamiferum) on Afrikassa kasvava hernekasvien heimoon kuuluva puulaji, jonka puuainesta pidetään arvokkaana. Laji ja erityisesti sen puuaines tunnetaan kauppanimellä agba tai tola.[4]

Puun ominaisuuksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Prioria balsamifera on kooltaan yksi Afrikan suurimmista puista; se voi saavuttaa parhaimmillaan jopa 60 metrin korkeuden ja 150 senttimetrin läpimitan. Runko on hyvin muodostunut ja oksaton 20 metriin saakka. Kuori on noin viisi senttimetriä paksu ja halkeillut. Se irtoaa kaistaleina.

Puuaines[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Prioria balsamifera -lajin puuaines on homogeenista, suorasyistä ja koristeellista. Sydän- ja pintapuu eivät erotu toisistaan selvästi. Pintapuu on leveä ja väriltään harmaasta kalpeanruskeaan. Sydänpuu on väriltään kellahtavasta vaaleanruskeaan, hieman punertavaa ja heikosti silkkimäisen hohtavaa. Sydänpuulla on tuoreena setrimäinen tuoksu. Agban sydänpuu muistuttaa mahonkia, mutta se on vaaleampaa eikä yhtä lujaa.

Levinneisyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Prioria balsamifera kasvaa Länsi-Afrikan sademetsissä, erityisesti Nigeriassa, Kongon tasavallassa ja Kongon demokraattisessa tasavallassa.

Käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Agba sopii kaikenlaiseen sisä- ja ulkokäyttöön, tavanomaisiin ja parempiin puusepäntöihin, viiluiksi ja vanerin valmistukseen. Helpon värjättävyytensä vuoksi agbaa käytetään paljon arvokkaissa kalusteissa tiikin ja pähkinäpuun korvikkeena.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Prioria balsamifera IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. (englanniksi)
  2. The International Plant Names Index (IPNI): Prioria balsamifera (englanniksi) Viitattu 25.12.2020.
  3. Catalogue of Life: Gossweilerodendron balsamiferum catalogueoflife.org. Viitattu 18.7.2012. [vanhentunut linkki]
  4. Govaerts, R. et al.: Prioria balsamifera Plants of the World Online. 2020. Royal Botanic Gardens, Kew. Viitattu 25.12.2020. (englanniksi)