Aga Khan II

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Aga Khan II

Aga Khan II (pers. ‏آغا خان دوّم‎, Āghā Khān-i Duwwum) oli Aqa Ali Shahin (1830, Mahallat–elokuu 1885, Pune) arvonimi. Shah oli Ismailiittien 47. imaami. Hän oli Iranin kuninkaallisen perheen jäsen. Hänestä tuli imaami vuonna 1881. Elinaikanaan hän toimi paitsi oman yhteisönsä eduksi, myös Intian muslimiyhteisön eduksi. Shah oli innokas urheilija ja metsästäjä.

Varhainen elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aqa Ali Shah syntyi 1830 Mahallatissa, Iranissa. Hän oli Aga Khan I vanhin poika. Aqa Ali Shah oli Iranin kuninkaallisen perheen jäsen, sillä hänen äitinsä oli Fat′h-Ali Shah Qajarin tytär. Isänsä puolelta Aqa Ali Shahin juuret johtavat profeetta Muhammadiin tämän tyttären Fatiman ja Ali ibn Abi Talibin avioliitosta. Hän polveutui myös fatimidien dynastiasta.

Aqa Ali Shah vietti ensimmäiset vuotensa Mahallatissa. Hänen isänsä pyrki palauttamaan entisen asemansa Kirmanin kuvernöörinä ja tämä teki oleskelun Mahallatissa vaikeaksi. Niinpä Aqa Ali Shah siirtyi äitinsä kanssa Irakiin vuonna 1840. Hän opiskeli Arabiaa, Persiaa ja ismailismia. Hän saavutti nopeasti aseman Arabian ja Persian kirjallisuuden asiantuntijana ja metafysiikan opiskelijana. 1840-luvun lopulla muuttunut poliittinen tilanne salli Aqa Ali Shahin paluun Persiaan. Vuonna 1853 Sarv-i Jahan Khanum ja Aqa Ali Shah liittyivät yhteen Aga Khan I kanssa Bombayssa. Isänsä aseman perijänä Aqa Ali Shah vieraili usein kaakkois-Aasian muslimiyhteisöissä.

Imaamius[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aqi Ali Shahista tuli imaami isänsä kuoleman jälkeen vuonna 1881. Hän peri myös isänsä arvonimen Aga Khan. Aga Kahn II jatkoi isänsä hyväntahtoisia suhteita Britannian kanssa.

Imaami Aqa Ali Shah peri myös isänsä huolen seuraajiaan kohtaan ja oli hyvin perillä heidän tarpeistaan. Hän avasi useita kouluja Bombayhin ja eri puolille kaakkois-Aasiaa ja tarjosi taloudellista tukea perheille.

Kuolema ja perintö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aqa Ali Shah kuoli keuhkokuumeeseen Punessa vuonna 1887. Hän sai kuumeen ja kuoli 8 päivää myöhemmin. Hänet haudattiin perhehautaan Najafin Eufrat-joen länsirannalle, lähelle Kufaa ja Imaami Alin hautaa. Mausoleumi on myös Aqa Ali Shahin isoisän, Shah Khalil Allahin, hauta.

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja vieraskielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Aga Khan II