Afrikanrakonokka

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Afrikanrakonokka
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Linnut Aves
Lahko: Haikaralinnut Ciconiiformes
Heimo: Kattohaikarat Ciconiidae
Suku: Rakonokat Anastomus
Laji: lamelligerus
Kaksiosainen nimi

Anastomus lamelligerus
Temminck, 1823

Alalajit
  • A. l. lamelligerus
  • A. l. madagascariensis
Katso myös

  Afrikanrakonokka Wikispeciesissä
  Afrikanrakonokka Commonsissa

Afrikanrakonokka (Anastomus lamelligerus) on laajalla alueella Saharan eteläpuolisessa Afrikassa tavattava kattohaikaroihin kuuluva lintu.

Koko ja ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Afrikanrakonokka on suurikokoinen lintu, joko voi kasvaa 81–94 cm pitkäksi. Väritykseltään lintu on kauttaaltaan violettiin vivahtavan musta pronssinruskein yksityiskohdin. Kaulan ja rinnan sulat ovat pienentyneet. Afrinkanrakonokan selkein tuntomerkki on sen pitkä ja massiivinen nokka. Nokan puoliskot eivät sulkeudu täysin, mikä on sopeutuma kotiloiden ja simpukoiden syöntiin.[2][3]

Elintavat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Afrikanrakonokan elinympäristöä ovat suot, vesistöjen reunamaat, tulvaniityt, riisiviljelykset, kosteat savannit ja mutatasangot. Laji muuttaa kuivina kausina suurina parvina kosteille alueille. Lajin pääasiallista ravintoa ovat nilviäiset, kuten kotilot ja simpukat, joiden kuoren se viiltää auki erikoistuneella nokallaan. Afrikanrakonokka voi syödä myös sammakoita, matoja, vesihyönteisiä, rapuja ja kaloja. Afrikanrakonokka pesii suurina kolonioina, toisinaan myös muiden haikaralintulajien kanssa. Pesä sijaitsee puussa tai pensaassa vedn äärellä tai vaihtoehtoisesti ruovikossa.[1][2][3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b BirdLife International: Anastomus lamelligerus IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.2. 2012. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 24.3.2014. (englanniksi)
  2. a b BirdLife International: The Illustrated Encyclopedia of Birds, s. 159. Dorling Kindersley Ltd., 2011. ISBN 9781405336161. Kirja Googlen teoshaussa (viitattu 21.9.2013). (englanniksi)
  3. a b Ian Sinclair: Southern African birds:A photographic guide, s. 32. Struik, 2006. ISBN 978-1770072442. Kirja Googlen teoshaussa (viitattu 21.9.2013). (englanniksi)
Tämä lintuihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.