Advanced Packaging Tool

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
APT
apt-get kysyy varmistusta ennen MediaWiki-ohjelmiston asentamista.
apt-get kysyy varmistusta ennen MediaWiki-ohjelmiston asentamista.
Kehityshistoria
Ensijulkaisu 16. elokuuta 1998
Vakaa versio 2.7.13 ()[1]
Kehitystilanne Aktiivinen
Tiedot
Ohjelmistotyyppi Paketinhallintajärjestelmä
Alusta Unixin kaltainen
Ohjelmointikielet C++
Lisenssi GPL
Aiheesta muualla
Verkkosivusto
Versiohallinta

Advanced Packaging Tool eli APT on ohjelmistopakettien asennukseen ja hallintaan käytetty apuohjelma Debian GNU/Linux -jakelulle ja sen johdannaisille. Se ei ole varsinainen pakettienhallintaohjelmisto, vaan se toimii käyttöjärjestelmän varsinaisen paketinhallintajärjestelmän päällä paketteja asennettaessa, päivitettäessä ja poistettaessa. Se kehitettiin alun pitäen Debian-projektin dpkg-järjestelmän (.deb-paketit) päälle, ja sitä käytetään myös Debianin johdannaisissa (muun muassa Ubuntussa). APT on vapaa ohjelmisto.

APT:n ansiosta varsinaisen asennusohjelman ei tarvitse huolehtia pakettien hakemisesta. Ohjelmaa asennettaessa APT hakee vaaditut paketit ja asentaa ne oikeassa järjestyksessä. Ilman APT:ta pakettien hakeminen ja järjestäminen olisi käyttäjän vastuulla ja mahdollisesti hyvinkin monimutkaista. APT voi hakea paketteja joko verkosta, esimerkiksi normaaleista FTP-palvelimista, tai CD-ROM- tai DVD-levyiltä. Käyttäjä voi määritellä myös useita vaihtoehtoisia hakupaikkoja, esimerkiksi useita läheisiä toisiopalvelimia (joita tulisi käyttää mieluummin kuin varsinaista pääpalvelinta).

Pääasiassa ohjelmaa käytetään kahden komentorivikomennon, apt-get ja apt-cache, avulla. Apuohjelmaa voidaan käyttää myös graafisten käyttöliittymien kautta, joita ovat esimerkiksi Synaptic sekä Adept Package Manager.

Version 1.8 jälkeen ohjelmaan on lisätty satisfy-komento ja se käyttää libgcrypt-kirjastoa sisäänrakennettujen tiivistefunktioiden toteutusten sijaan.[2]

Johdannaiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

APT:n johdannaisversio (apt-rpm) toimii myös RPM-paketteja käyttävissä järjestelmissä. Myös OS X:lle tehty vapaiden ohjelmistojen jakelu, Fink, käyttää omien ohjelmiensa ohella APT:ta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. 2.7.13, (viitattu ). Tieto on haettu Wikidatasta.
  2. APT 2.0 released blog.jak-linux.org. 7.3.2020. Viitattu 8.3.2020. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]