Adaptiivinen älyantenni

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Adaptiivinen älyantenni on antenni, jonka ominaisuuksia voidaan muuttaa ulkoisella ohjauksella. Adaptiiviset älyantennit ovat useimmiten antenniryhmiä.

Yksinkertainen adaptiivinen älyantenni on kahden antennin ryhmä, jossa toisen antennin syöttöjohdossa yhteiseen antenniliitäntään on säädettävä viivelinja. Tällaisen antenniryhmän keskeisin ominaisuus on se, että toisen antennin viivettä säätämällä saadaan mielivaltaisesta suunnasta tuleva häiriö- tai häirintälähetys nollattua. Tällöin yhteiseen antenniliitäntään tulevien radioaaltojen keskinäinen vaihe-ero on 180 astetta eli ne kumoavat toisensa.

Tällaiset antenniryhmät ovat tärkeitä elektronisessa sodankäynnissä. Niillä voidaan pienentää merkittävästi häirinnän vaikutusta.

Tutka-alueen adaptiivisissa antenneissa saattaa olla satoja, jopa tuhansia antenneja, joita ohjataan yksilöllisesti tai ryhmissä. Näin saadaan aikaiseksi muun muassa:

  • nollakohtia häiriölähettimien suuntaan
  • elektroninen 3D-keilaus antennia liikuttamatta
  • etsintä-, maalinseuranta- ja maalinvalaisututkien yhdistäminen yhteen tutkaan
  • kyky seurata ja valaista useaa maalia yhdellä antennilla.

Tällainen suuri adaptiivinen antenni vaatii hyvin suuren laskentakapasiteetin ja sen takia tehokkaita tietokoneita ohjaukseensa.

Tämä tekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.