Abraj Al Bait Towers

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Abraj Al Bait Towers Mekan suuren moskeijan vieressä.

Abraj Al Bait Towers on seitsemän tornitalon rakennuskompleksi Mekan suuren moskeijan vieressä Saudi-Arabiassa. Rakennuskompleksi saatin valmiiksi vuonna 2012[1].

Tornitaloissa on hotelleja, huoneistoja, ostoskeskuksia ja rukoushuoneita. Arviolta jopa 65 000 pyhiinvaeltajaa voi majoittua kompleksin tiloihin. Kompleksin keskeisin rakennus on 601 metriä korkea kellotorni. Se on maailman toiseksi korkein rakennus[2].

Kellotorni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kellotorni on nelikulmainen ja siinä on kooltaan 43 x 43 metriset kellotaulut neljään eri ilmansuuntaan. Kellotaulua valaisee kaksi miljoonaa LED-valoa. Rakennuksen yläosaan on lisäksi upotettu 20 000 valkoista ja vihreää lamppua. Näillä Saudi-Arabian lipun väreillä ilmoitetaan muslimien viiden rukoushetken alkaminen. Lamppujen valo näkyy 30 kilometrin päähän Mekasta. Lisäksi torniin on rakennettu muitakin valonheitinjärjestelmiä, joilla ylletään 10 kilometrin korkeudelle.

Mekka vs. Greenwich Mean Time[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Saudien suunnitelmana oli samalla saada maailmaan uusi keskeinen aika ohi Greenwich Mean Timen. Abraj Al Bait Towersin kellotaulukin on läpimitaltaan kuusi kertaa suurempi kuin aikansa jättiläisen Big Benin Lontoossa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Aamulehti 13.8.2010, sivu A14

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]