Abhasian autonominen tasavalta

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Abhasian autonominen tasavalta on Abhasiassa teoriassa, vaikkakaan ei käytännössä valtaa pitävä pakolaishallitus sen jälkeen, kun Abhasia ajautui itsenäisyyttä kannattavien abhaasien haltuun. Pakolaishallitus istuu Tbilisissä Georgian valtion suojeluksessa. Vuosina 2006–2008 se sijoittui Chkhaltan kylään.

Tasavallan päämies on korkeimman neuvoston puheenjohtaja Elguja Gvazava vuodesta 2009.

Koska Kodorin sola on tulitaukosopimusten mukaan Georgian hallintaan kuuluvaa aluetta, on Georgian hallitus pyrkinyt perustamaan Abhasian autonomista tasavaltaa uudelleen Ylä-Abhasiaan toistuvasti.

Muuta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

27. heinäkuuta 2008 ilmoitti Georgian presidentti, että pakolaishallituksen paikaksi voi tulla Tbilisin sijaan Kodorin sola, joka on ollut Georgian ja Abhasian välisen konfliktin aikana Georgian hallussa pitämää aluetta myös venäläisten suorittaman rauhanturvaamisen aikana.

Kodorin kriisi 2006 aiheutui, kun Georgian sisäasiainministeriö oli lähettänyt erikoisjoukkoja riisumaan aseista puolisotilaallisten joukkojen johtajan Emzar Kvitsianin. Saatuaan alueen valtaansa määräsi Georgian presidentti Abhasian itsenäisyysmielisiä vastustavan Abhasian pakolaishallituksen Tbilisistä ottamaan alueen hallintaansa. Georgian hallitus suunnitteli myös georgialaisten paluumuuttoa alueelle. 2007 Georgian helikopterikriisi aiheutui siitä, kun 11. maaliskuuta 2007 kolme Mi-24-helikopteria pommitti Chkhaltan kylää, jossa oli Abhasian autonomisen tasavallan hallituksen hallintopaikka. Venäjä kiisti hyökkäysepäilyt, jotka Georgian hallitus kohdisti siihen.