Abel Goumba

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Abel Nguéndé Goumba
Keski-Afrikan tasavallan pääministeri
maaliskuusta joulukuuhun 2013
Edeltäjä Martin Ziguélé
Seuraaja Célestin Gaombalet
Henkilötiedot
Syntynyt18. syyskuuta 1926
Grimari
Kuollut11. toukokuuta 2009 (ikä 82)
Bangui
Tiedot
Nimikirjoitus
Nimikirjoitus

Abel Nguéndé Goumba (18. syyskuuta 1926 Grimari11. toukokuuta 2009 Bangui[1]) oli keskiafrikkalainen poliitikko.

Goumbaa arvostettiin demokraattina ja ”Keski-Afrikan Mandelana”. Hän oli maan itsenäisyyden isän Barthélemy Bogandan toveri. Boganda nimitti hänet talousministeriksi ja hän oli väliaikainen presidentti vuonna 1959 Bogandan kuoltua, ennen David Dackon valtaannousua.

Vuonna 1960 Dacko voitti Goumban poliittisessa taistelussa nousten maan presidentiksi. Goumba vangittiin ja ajettiin maanpakoon Ranskaan, josta hän palasi vuonna 1980. Hän lähti opiskelemaan lääketiedettä ja väitteli tohtoriksi 1968 Bordeaux’ssa ja myöhemmin julkisesta terveydenhuollosta 1971 Pariisissa. Goumba perusti Front patriotique pour le Progrès -puolueen ja vastusti sekä Jean-Bédel Bokassaa että Ange-Félix Patasséa.

Hän osallistui viidesti maassa järjestettyihin presidentinvaaleihin, mutta sai aina alle kymmenen prosenttia äänistä. Hän toimi myös Banguin yliopiston rehtorina.

15. marraskuuta 2003 jälkeisen vallankaappauksen jälkeen Goumba kuitenkin jätti ikuisen oppositiopoliitikon asemansa ja suostui kansallisen yhtenäisyyden hallituksen johtoon itsensä presidentiksi julistaneen kenraali François Bozizén alaisuudessa. Hänestä tuli Keski-Afrikan tasavallan pääministeri ja 12. joulukuuta 2003 maan varapresidentti. Hän osallistui 13. maaliskuuta 2005 pidettyihin presidentinvaaleihin, mutta sai äänistä vain 2,5 prosenttia. Pian vaalien jälkeen presidentti Bozizé erotti Goumban varapresidentin virasta, jonka hän myös lakkautti.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. République centrafricaine - Abel Goumba est mort, RFI
Tämä poliitikkoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.