Abdul Qadeer Khan

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Abdul Qadeer Khan vuonna 2017.

Abdul Qadeer Khan (urduksi ‏عبد القدیر خان‎; 1. huhtikuuta 1936 Bhopal, Brittiläinen Intia[1]10. lokakuuta 2021 Pakistan[2]) oli pakistanilainen metallurgian insinööri, joka tunnetaan Pakistanin ydinaseohjelman perustajana. Hän myi ydinasetekniikkaa myös muun muassa Irakiin[3], Iraniin ja Libyaan, ja sai tämän vuoksi Pakistanissa syytteen maanpetoksesta, mutta hänet vapautettiin syytteistä.

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Khan syntyi Bhopalin lähellä Brittiläisessä Intiassa ja muutti Pakistaniin Intian niemimaan jaon jälkeen vuonna 1952.

Khan opiskeli Pakistanissa insinööriksi ja sen jälkeen muun muassa Saksassa, Belgiassa ja Alankomaissa. Vuonna 1974 Pakistanin kilpailija Intia laukaisi ydinaseen, ja työskennellessään uraanin rikastuslaitoksessa Khan vakoili Pakistanin hyväksi ydinaseisiinkin soveltuvan uraanin tuottamisessa tarvittavaa kaasusentrifugitekniikkaa.[4] Hänen tukenaan oli pakistanilaisten agenttien verkosto.

Kun Khan palasi Pakistaniin 1976, hän perusti heinäkuussa ydintekniikkaa tutkivan tutkimuslaitoksen. Pakistan alkoi tuottaa ydinaseisiin sopivaa korkearikasteista uraania vuonna 1986. Khan oli mukana tekemässä Kiinan ja Pohjois-Korean kanssa ydinaseyhteistyötä 1980- ja 1990-luvuilla. Maaliskuussa 1998 lehtiin ilmestyi tietoja, joiden mukaan Khan olisi myynyt ydinasetietoa Iraniin. Samana vuonna Pakistan räjäytti oman ydinlatauksensa vastavedoksi Intian ydinkokeisiin, ja Khanista tuli kansallissankari.

Vuonna 2001 Khan erotettiin, koska Yhdysvallat moitti Pakistania ydinasetiedon levityksestä. Pakistanin oppositio vastusti erottamista voimakkaasti, ja hänet ylennettiin ministeriä vastaavaan asemaan. Lokakuussa 2001 Pakistanin hallinto pidätti kaksi Khania lähellä ollutta tiedemiestä epäiltyinä Taliban-kytköksistä.

Vuonna 2004 Pakistanin hallinto alkoi tutkia Khanin ydinaseiden levitystoimia, joihin liittyi ydinaseisiin liittyvän tekniikan ja piirustusten vienti Pohjois-Koreaan, Libyaan ja Iraniin. 4. helmikuuta 2004 Khan tunnusti Pakistanin televisiossa vieneensä ydinasetietoa muihin maihin, ja seuraavana päivänä Pakistanin presidentti Pervez Musharraf armahti hänet.[5] Khan levitti ydintekniikkaa omien sanojensa mukaan, koska halusi uhmata länsimaita, tukea muslimimaita ja ansaita rahaa. Teoistaan huolimatta hän on edelleen Pakistanissa suosittu hahmo.

Vuonna 2006 Khanilla todettiin eturauhassyöpä. Kasvain leikattiin sairaalassa Karachissa.[6]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]