Abdul-Halim Sadulajev

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Abdul-Halim Sadullajev)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Abdul-Halim Sadulajev (2. kesäkuuta 1966 Argun, Tšetšeno-Ingušetia17. kesäkuuta 2006 Argun, Tšetšenia), tunnettiin myös nimellä šeikki Abdul-Halim, koko nimeltään šeikki Abdul-Halim Abu-Salamovitš Sadulajev (Шейх Абдул-Халим Абу-Саламович Садулаев), oli Tšetšenian vastarintajohtaja ja tunnustamattoman Itškerian tšetšeenitasavallan presidentti.[1]

Elämä ennen presidenttiyttä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nuoruudessaan Abdul-Hamil opiskeli Tšetšenian johtavien teologien opetuksessa ja osallistui aktiivisesti islamilaiseen työhön kotiseudullaan. Hän mm. toimi uskonnonopettajana. Ablud-Halim opiskeli Tšetšenian yliopistossa filologiaa, mutta sodan syttyminen esti hänen valmistumisensa. Hän puhuu sujuvasti tšetšeeniä, venäjää ja arabiaa.

Ablud-Halim osallistui Ensimmäiseen Tšetšenian sotaan. Ensimmäisen ja Toisen Tšetšenian sodan välillä hän piti televisiossa islamilaisia saarnoja ja toimi Jamaatin, islamilaisen sotilasneuvoston johtajana kotikaupungissaan Argunissa. Hän myös piti uskonnollisia luentoja ympäri Tšetšeniaa ja toimi hetken aikaa Argunin moskeijan imaamina. Vuonna 1999 presidentti Aslan Mashadov nimitti hänet jäseneksi šarialakia säätävään komissioon.

Toisessa Tšetšenian sodassa Ablud-Halim toimi kotikaupunkinsa aseellisten joukkojen johtajana.

Hänet nimitettiin kapinallisten johtoon edeltäjänsä Aslan Mashadovin 8. maaliskuuta vuonna 2005 tapahtuneen murhan jälkeen.[2] Ennen presidentiksi nimittämistään Sadullajev oli hyvin vähän tunnettu kotimaansa ulkopuolella.

Tšetšeenilähteiden mukaan vuonna 2003 venäläiset spetsnaz-joukot kidnappasivat Abdul-Halimin vaimon, ja FSB (KGB:n seuraaja) tappoi hänet.[1]

Näkemykset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sadullajev tuomitsi terrorismin sekä siviileihin kohdistuneet panttivankikaappaukset ja sotatoimet, eikä ryhtynyt kyseisenkaltaisiin toimiin johtajakaudellaan.

Sadullajev ei kuitenkaan suoranaisesti ottanut kantaa Šamil Basajeviin ja hänen toimiinsa. Hän mainitsi haluavansa säilyttää pienen tšetšeenikansan vastarinnan yhtenäisyyden miehittäjää vastaan, eikä loitontaa välejä kehenkään tai pakottaa ketään toimimaan vastoin tahtoaan. On epäselvää, kuinka suurta kannatusta Sadullajev nautti kansan keskuudessa, ja onkin esitetty epäilyksiä, että todellinen valta olisi ollut Basajevin käsissä. Venäjän federaation virallisen kannan mukaan Sadullajev oli ääri-islamilainen wahhabisti.

Kuolema[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sadulajev tapettiin Tšetšenian poliisin erikoisoperaatiossa Argunissa. Hänen lisäkseen iskussa kuoli toinen tšetšeenikapinallinen ja yksi tiedusteluagentti. Tšetšenian tasavallan pääministerin Ramzan Kadyrovin mukaan tšetšeenisissit eivät ikinä tule toipumaan iskusta. Hänen sanomansa mukaan sissit olivat suunnitelleet iskua heinäkuun G8-kokoukseen.

Sadulajevin kuoltua hänen paikkansa presidenttinä otti Doku Umarov. Kuukauden kuluttua Sadulajevin kuolemasta myös Šamil Basajev tapettiin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Felix Corley: Abdul-Khalim Sadulayev The Independent. 2006. Viitattu 15.10.2019.
  2. Tšetšeeni- kapinalliset: Emme pyydä neuvotteluja Helsingin Sanomat. 2005. Viitattu 15.10.2019.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]