Abdel Wael Zwaiter

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Abdel Wael Zwaiter (arab. وائل زعيتر‎, k. 16. lokakuuta 1972 Rooma, Italia) oli palestiinalainen kääntäjä, joka kuoli Israelin salaisen poliisin Mossadin Jumalan kosto -operaatiossa, jolla likvidoitiin Münchenin verilöylyn suunnittelijoiksi epäiltyjä.

Zwaiter syntyi Nablusissa 1930-luvulla. Hän opiskeli Irakissa arabiankielistä kirjallisuutta ja filosofiaa Bagdadin yliopistossa. Zwaiter muutti ensin Libyaan ja sitten Roomaan, jossa hän oli PLO:n Italian edustajana. Roomassa hän toimi tulkkina ja kääntäjänä Libyan suurlähetystössä.

Zwaiter oli lahjakas kielissä. Hän puhui sujuvasti ranskaa, italiaa ja englantia. Italiassa ollessaan hän käänsi Tuhannen ja yhden yön tarinat arabiasta italiaksi.

Elokuussa 1972 Italian poliisi kuulusteli Zwaiteria, koska hänen uskottiin olleen Musta syyskuu -järjestön jäsen, mutta hänet vapautettiin.

Israelin salainen poliisi Mossad uskoi Zwaiterin syyllisyyteen, joten hän oli ensimmäisenä tappolistalla. Kun Zwaiter palasi asuntoonsa 16. lokakuuta vuonna 1972, Mossadin agentit ampuivat häntä 12 kertaa.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Janet Venn-Brown (ed.) (English): For a Palestinian: A Memorial to Wael Zuaiter, 1984. ISBN 0710300395
  • Walid Khalidi (1984): Before Their Diaspora: A Photographic History of the Palestinians, 1876-1948. Institute for Palestine Studies. ISBN 0887281443
  • Nico Perrone: In memoria di Wael e di Nablus, in il manifesto (daily), Rome, September 9, 1993.
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Wael Zwaiter
Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.