Aadolf Fredrikin kirkko

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Aadolf Fredrikin kirkkoa ulkopuolelta.

Aadolf Fredrikin kirkko (ruots. Adolf Fredriks kyrka) on Ruotsin pääkaupungin Tukholman keskustassa sijaitseva kirkko. Sen on suunnitellut arkkitehti Carl Fredrik Adelcrantz. Kirkko ei ole sisäpuoleltaan alkuperäisessä tilassa, sillä arkkitehti Agi Lindegren uudisti sitä vuosina 1893-1895. Noin 1400 henkeä kerrallaan vetävän kirkon hautausmaalle on haudattu monta tunnettua henkilöä, muun muassa Olof Palme sekä Sven Hedin.

Kirkko on saanut nimensä Ruotsia vuosina 1751-1771 hallinneen kuninkaan Aadolf Fredrikin mukaan, joka muurasi sen peruskiven vuonna 1768. Käyttöön se lopulta vihittiin 27. marraskuuta vuonna 1774. Kirkko korvasi vuonna 1647 rakennetun puukappelin, joka oli pyhitetty Pyhälle Olaville.

Kirkko mukailee uusklassismin tyyliä, mutta se omaa myös vivahteita rokokoosta. Sen muoto mukailee kreikkalaista ristiä. Kirkon alttaritaulun on suunnitellut taiteilija Johan Tobias Sergel, ja se kuvaa Jeesuksen ylösnousemusta. Sergelin kädenjälki näkyy kirkossa myös Cartesiusmonumentin muodossa, joka on pystytetty filosofi René Descartesin (latinalaiselta nimeltään Cartesius) kunniaksi, kuningas Kustaa III:n toimesta.

Kirkon nykyiset 45-äänikertaiset pääurut ovat vuodelta 1966.

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Aadolf Fredrikin kirkko.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]