6. SS-Panssariarmeija

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
6. SS-Panssariarmeija
Toiminnassa 1944–1945
Valtio Natsi-Saksan vuosina 1935–1945 käytössä ollut lippu. Saksa
Puolustushaarat Balkenkreuz.svg Heer
Logo-WaffenSS.jpg Waffen-SS
Aselajit Panssarijoukot
Komentajat
Tunnettuja komentajia Joseph Dietrich

6. SS-panssariarmeija (saks. 6. SS-Panzerarmee, 6. Panzerarmee tai SSPzAOK 6) oli saksalainen armeija toisen maailmansodan aikana.

Armeijaa ei nimitetty SS:n kuuluvaksi ennen Ardennien taistelua. SS-nimitys tuli kuitenkin yleiseen käyttöön myös tuota ajanjaksoa koskevaksi toisen maailmansodan jälkeen. Lähdekirjallisuudessa saatetaan puhua pelkästään 6. panssariarmeijasta.

Komentaja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

6. SS-panssariarmeijan komentajana oli sen perustamisesta loppuun asti Josef ”Sepp” Dietrich.

Henkilöitä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vaiheet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

6. SS-panssariarmeija muodostettiin osaksi Wehrmachtia syksyllä 1944. Se siirrettiin osaksi SS-joukkoja hiukan ennen sodan päättymistä 2. huhtikuuta 1945.

Armeija toimi hyökkäyksen kärkenä Ardennien taistelussa. Taistelun päätyttyä saksalaisten tappioon se siirrettiin Unkariin.

Maaliskuussa 1945 6. SS-panssariarmeija käynnisti operaatio Frühlingserwachenin Unkarissa. Operaatio oli saksalaisten hyökkäys puna-armeijaa vastaan Balatonjärvellä. Saksalaisten tavoitteet olivat korkealla, mutta alkuhämmästyksestä selvinnyt puna-armeija käynnisti vastahyökkäyksen, joka aiheutti 6. SS-panssariarmeijalle suuria tappioita ja ajoi sen pois Unkarista aina Wieniin saakka. Huhtikuussa 1945 armeija puolusti Wieniä puna-armeijan hyökkäystä vastaan.

Sodan päättyessä 8. toukokuuta 6. SS-panssariarmeija oli Itävallassa, Linzin ja Wienin välisellä alueella. Sen jäänteet antautuivat yhdysvaltalaisille joukoille Ennsissä Steyrissä 9. toukokuuta 1945.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]