4-fluoriamfetamiini

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
4-fluoriamfetamiini
4-fluoroamphetamine.svg
Tunnisteet
CAS-numero 459-02-9
IUPAC-nimi 1-(4-fluorifenyyli)propan-2-amiini
SMILES CC(CC1=CC=C(C=C1)F)N
Ominaisuudet
Kemiallinen kaava C9H12FN
Moolimassa 153,20 g/mol
Tiheys 1,042 g/cm³
Kiehumispiste 215 °C

4-fluoroamfetamiini on keskushermostoon vaikuttava amfetamiinin johdannainen. Englanniksi käännettynä se on 4-Fluoroamphetamine, para-fluoroamphetamine, 4-FA, 4-FMP tai Flux. Se on keskushermostoon vaikuttava amfetamiinin johdannainen, ja se liitetään myös muihin fenyyliamiineihin kuten esimerkiksi metamfetamiiniin. Suomessa 4-FMP luokitellaan laittomaksi.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

4-Fluoroamfetamiinilla on hyvin lyhyt käyttöhistoria, ja se on hyvin harvinaista, joten tiedetään vain vähän sen farmakologisia vaikutuksia, kuten monista muistakin design-huumeista.

Vaikutukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

4-Fluoroamfetamiinilla on selkeästi amfetamiinin tyyppinen vaikutus keskushermostoon. Aine aiheuttaa miedon serotoniinin vapautumisen käyttäjälleen ja vaikutus on hieman samankaltaisen empaattinen, kuin MDMA:lla.

Halogenoiduista amfetamiineista tämä fluoroamfetamiini on vähiten neurotoksinen, verrattuna parachloro, parabromo ja paraiodiversioihin. Sen ei ole todettu aiheuttavan pitkäaikaisia muutoksia aivojen serotoniinitasoon. 4-FMP:n teho vastaa noin 2/3 dextroamfetamiinia.

Vaikutuksia ovat euforia, lisääntynyt energisyys, mielialan vaihtelut, liiallinen puhuminen, hampaiden narskuttelu (leukojen jäykistyminen, bruksismi), suun kuivuminen ja vähentynyt ruokahalu. Se myös vie pois väsymyksen, kuten useimmat stimulantit.

Annostelu ja käyttötavat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kertakäyttöannos oraalisesti, nasaalisesti tai injektoiden on yleisesti noin 100-200 milligrammaa. Vaikutus alkaa oraalisesti nautittuna noin puolessa tunnissa ja kokonaisvaikutusaika on jopa 10-12 tuntia. Lisäannoksia voidaan ottaa esimerkiksi kolmen tai neljän tunnin välein 50 milligramman annoksina. Ainetta ei mielellään käytetä nasaalisesti, sillä se polttaa erittäin kivuliaasti nenän limakalvoja.

Haitat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

4-FMP:llä kuten lähes kaikilla stimulanteilla (amfetamiineilla ja MDMA:lla) on haittoina verenpaineen nousu, ruumiin lämpötilan kohoaminen, mahdollisesti nestehukka. Lisäksi liiallinen valvominen sekä aliravitsemus ovat pitkäaikaiskäytössä mahdollisia riskejä. Masennustilat voivat tulla seurauksena jatkuvasta ja pitkäaikaisesta aineen käytöstä. Psyykkinen riippuvuus toki voi muodostua, kuten miltei mihin tahansa aineeseen. Usein ja runsaasti käyttäessä, otettavat annokset ja toleranssi kasvavat, ja samalla aineen vaikutus heikkenee.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä lääketieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.