3PL

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

3PL eli 3rd party logistics ("Kolmannen osapuolen logistiikkaa") voi tarkoittaa muun muassa palveluvarastoa tai kuljetuspalvelua.

Hertz ja Alfredsson (2003) jakavat 3PL:n neljään kategoriaan:[1]

  • Standardi 3PL-tarjoaja: yleisin muoto 3PL-tarjoajalle. Tähän voi kuulua esim. keräily-, pakkaus-, varastointi- ja jakelulogistiikan perustoiminnot. Suurimmalle osalle näistä yrityksistä 3PL ei ole heidän päätoimintaansa.
  • Palvelun kehittäjä: tarjoaa lisäarvoa tuottavia palveluita, kuten "Track and trave" -seurantapalvelua, läpivirtaus (cross-docking), pakkauspalvelut tai turvallisuuspalveluita. Tämän tyyppisille palvelun tarjoajille on tyypillistä mittakaavaedun tavoittelu, jolloin vastaavien palveluiden tehokas toteuttaminen on taloudellista.
  • Asiakkaaseen adaptoituminen: tämän tyyppinen 3PL-tarjoaja ottaa haltuun yrityksen koko logistiset toiminnot. Palveluntarjoaja parantaa logistiikkaa dramaattisesti, mutta ei kehitä palvelua. Päämiesmäärä tämän tyyppiselle palveluntarjoajalle on kohtalaisen pieni.
  • Asiakkaan kehittäjä: tämän tyyppinen palveluntarjoaja ottaa haltuun asiakkaan koko logistiikan hallinnoimisen. Palveluntarjoaja integroi toimintonsa asiakkaan järjestelmiin ja hoitaa tavaran kuljettamisen kokonaisuudessaan. Näillä palveluntarjoajilla on muutamia asiakkaita, mutta ne toteuttavat laajoja ja yksityiskohtaisia tehtäviä heille.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Hertz, Alfredsson: Strategic development of third party logistics providers. Industrial Marketing Management, 02/2003, 32. vsk, nro 2, s. pp.139-149. Elsevier Science. 10.1016/S0019-8501(02)00228-6.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä liikenteeseen ja liikennevälineisiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.