32 fouettéta

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
tour fouetté -liike

32 fouettéta on balettiliike, jossa tanssija tekee peräkkäin 32 fouetté en tournant -liikettä. Nämä ovat käännöksiä yhdellä jalalla toisen jalan tehdessä ennen jokaista käännöstä vauhtia antavan demi rond de jambe -liikkeen.

Liike esiintyy muun muassa Joutsenlammessa. Kaikissa Joutsenlammen versioissa ei 32 fouettéta tehdä, mutta yleensä ne ovat osana Odilen ja prinssi Siegfriedin grand pas de deuxtä sen lopun codassa. Käännösten määrä vaatii tanssijalta todella paljon voimaa ja huippuunsa hiottua tekniikkaa. Jokaisella käännöksellä pitää nousta yhden jalan varpaiden kärjille, pyörähtää täsmälleen oikea määrä (nykyään jopa osa pirueteista kaksoispyörähdyksenä) ja pysyä paikallaan liikkumatta näyttämöllä mihinkään suuntaan. Terävät fouettéet ovat vastakohta joutsenprinsessa Odetten liikekielelle. Odette-Odile esitetään yleensä kaksoisroolina, jolloin ballerina saa näyttää itsestään sekä herkän lyyrisen että temperamenttisen taiturillisen puolen.lähde?

Alun perin fouetté-piruettien määrää ei ollut koreografiassa päätetty. Tanssijan oli käsketty tehdä niin monta kuin kykeni orkesterin soittaessa samaa kohtaa musiikista tarvittavan kauan. Italialainen ballerina Pierina Legnani teki käännöksiä tuon 32 ja sen jälkeen määrä on jäänyt osaksi koreografiaa.[1] Italiassa balettitekniikka oli tuolloin erityisen kehittynyttä ja vierailullaan Venäjällä italialaiset tanssijat hämmästyttivät paikallisia kollegoitaan. Tuloksena syntyikin lopulta uudistunut venäläinen tyyli, jossa yhdistyivät italialainen briljantti taituruus ja ranskalaisen koulun hienostuneisuus.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Swan Lake Repertory index. New York City Ballet.
Tämä taiteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.