İmralı

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Saaren sijainti.

İmralı on pieni turkkilainen saari Marmaranmerellä Armutlu-Bozburunin niemimaan länsipuolella Bursan maakunnan lähellä. Saari toimii huippuluokan turvallisuusvankilana vankinaan saaren ainoa vanki Kurdistanin työväenpuolueen johtaja Abdullah Öcalan, jota syytetään terrorismista Turkin maaperällä. Saarella on sotilastukikohta ja sinne rantautuminen on kielletty. Myös saaren alue on suljettu meriliikenteeltä. Saari noin noin 8 kilometriä pitkä ja 3 kilometriä leveä. Pinta-ala on 25 km². Saaren korkein kohta on Türk Tepesi (suom. Turkin kukkula), joka on 217 metriä korkea.

Osmanit valtasivat saaren Bysantilta, joka esti merenkulun Bursaan. Saaren nimi tulee emiiri Aliln mukaan, joka oli osmaniamiraali. Aina Turkin itsenäisyyssotaan vuosina 19191922 saarella oli kolme kreikkalaista kylää. Saarelaiset kasvattivat viinirypäleitä ja silkkiä sekä kalastivat.

Vuonna 1923 kreikkalaiset muuttivat Manner-Kreikkaan ja saari oli vuoteen 1935 autiosaari, jolloin sinne rakennettiin huippuluokan vankila. Vangit saivat tulonsa viljelemällä maata ja kalastamalla. Vuonna 1999 sinne tuotiin PKK:n johtaja Abdullah Öcalan, jolloin muut vangit vietiin muihin vankiloihin. Saaren kuuluisin vanki oli Turkin entinen pääministeri Adnan Menderes, joka syrjäytettiin sotilasvallankaappauksessa 27. toukokuuta 1960. Menderesiä syytettiin perustuslain rikkomisesta, hänet tuomittiin kuolemaan ja teloitettiin hirttämällä 17. syyskuuta 1961 İmralıllä.

Tämä saariin tai saaristoihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.