Åse Kleveland

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Åse Kleveland (Harry Wad, 2007)

Åse Maria Kleveland (s. 18. maaliskuuta 1949 Tukholma) on ruotsalais-norjalainen kansanlaulaja ja poliitikko. Hänet nimettiin Norjan kulttuuri- ja kirkollisministeriksi vuosiksi 1990-1996. Hän edusti työväenpuoluetta Gro Harlem Brundtlandin hallituksen alla. Hän oli myös Ruotsin Filmi-Instituutin presidentti vuodesta 2000 vuoteen 2006.

Kesäkuussa 2007 hänestä tuli norjalaisen humanistiyhdistyksen johtokunnan puheenjohtaja.

Kleveland syntyi Ruotsissa ja muutti Norjaan 1956. Hän puhuu sujuvasti norjaa, ruotsia, ranskaa ja japania. Hän on myös opiskellut lakia.

Ura laulajana[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Åse Kleveland alkoi soittaa klassista kitaraa kahdeksanvuotiaana ja kaksi vuotta myöhemmin esiintyi ensi kerran radio-ohjelmassa. Hänen ensimmäinen viisuteelmänsä oli Erik Byen show'ssa, kun hän oli 13 vuotta vanha. Hänen ensimmäinen albuminsa julkaistiin, kun hän oli 15 vuotta vanha, ja toinen oli yksi uraauurtavista viisupoppiaallon edelläkävijöistä: yhdistelmä perinteistä kansanmusiikkia ja poppia. Tämä johti kutsuun esiintyä Pariisissa ja jonkin aikaa hän matkustikin Pariisin ja lukion väliä Lillestrømissä, Oslosta pohjoiseen. 17-vuotiaana hän teki ison kiertueen Japanissa. Se sisälsi useita televisioshowesiintymisiä ja singlejen julkaisuja Japanissa.

Laulajana hän on tunnettu synkästä, sielukkaasta äänestään. Laulamisen lisäksi hän myös soittaa kitaraa ja on säveltänyt lauluja laulaja-lauluntekijä -perinteen mukaisesti. Soolouransa lisäksi hän on myös viisuyhtyeen Ballade! jäsen.

Vuonna 1966 Kleveland edusti Norjaa Eurovision laulukilpailussa esityksellä "Intet er nytt under solen" ("Ei mitään uutta auringon alla") saavuttaen kolmannen sijan. Hän rikkoi perinteitä naisesiintyjien suhteen sikäli, että oli ensimmäinen, joka ei ollut pukeutunut mekkoon, valitessaan housupuvun sen sijaan. Päinvastoin puolestaan Ison-Britannian edustaja Kenneth McKellar oli pukeutunut kilttiin.

Vuonna 1986 hän juonsi ensimmäisen Norjan isännöimän Eurovision laulukilpailun, joka pidettiin Bergenissä, Bobbysocksin voitettua vuonna 1985. Vuodesta 1979 vuoteen 1987 hän oli Norjan muusikkoyhdistyksen johtaja.