Åbyn ravirata

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Åbytravet vuonna 2009

Åbyn ravirata (ruots. Åbytravet) on ravirata, joka sijaitsee Ruotsissa Mölndalissa aivan Göteborgin kaupungin kupeessa. Vaikka rata on Mölndalin kunnan puolella, puhutaan siitä yleisesti Göteborgin raviratana.

Åby on Tukholmassa sijaitsevan Solvallan raviradan jälkeen maan toiseksi suurin ja tärkein ravikeskus, jossa vierailee vuosittain yli 160 000 katsojaa.[1] Radalla on noin 60 kilpailupäivää vuodessa. Katsomorakennuksissa on kymmenen ravintolaa/kahvilaa ja kahdeksan aitiota.

Keväällä ja kesällä 2011 radalla suoritettiin suuria muutostöitä ja sitä pidetään nyt yhtenä Euroopan hienoimmista ja nykyaikaisimmista ravikeskuksista.[2]

Åbyn raviradalla toimii useita ammattivalmentajia, nimekkäimpinä Olle Goop ja suomalaislähtöinen Veijo Heiskanen ja siellä on valmennuksessa yli 500 hevosta. Vuonna 2007 Åbyn kavioura remontoitiin perusteellisesti ja etusuoralle rakennettiin kaksi open stretch-kaistaa, jotka mahdollistavat kilpailuissa hevosten kirimisen myös sisäkautta. Vuoteen 1976 asti Åbyssä järjestettiin myös laukkakilpailuja.

Suurkilpailut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Åbyn merkittävin suurkilpailu on vuodesta 1936 lähtien ajettu Åby Stora Pris, joka on Elitloppetin jälkeen Ruotsin toiseksi suurin ravikilpailu. Suomalaishevosista sen on pystynyt voittamaan Jorma Kontion ohjastama Houston Laukko vuonna 1994 ja Veijo Kumpulaisen omistama ja kasvattama sekä Iikka Nurmosen ohjastama Midnight Hour vuonna 2017. [3]

Muita suurkilpailuja ovat Olympiaravien (Olympiatravet) finaalit, Svenskt Mästerskap (Ruotsin mestaruus) sekä Drottning Silvias Pokal ja Konung Gustaf V:s Pokal.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Åbytravet abytravet.se. Viitattu 27.7.2015.
  2. Euroopan modernein ravirata 10.8.2011. Sveriges Radio/Länsi-Ruotsin Sisuradio.
  3. The Blood Bank (Arkistoitu – Internet Archive)
Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Åbyn ravirata.
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: sv:Åbytravet