Äänistudio

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Äänistudio on lentokonesuojan kaltainen rakennelma, rakennus tai huone, joka sijaitsee yleensä elokuvastudion sisällä. Se on äänieristetty elokuvien tai televisio-ohjelmien kuvausta varten.

Tämän kaltaisia rakennelmia käytettiin elokuva-alalla jo ennen äänityksen keksimistä. Ensimmäiset mykkäelokuvien näyttämöt rakennettiin suurilla kattoikkunoilla varustettuina kunnes sähkövalo kehitettiin tarpeeksi voimakkaaksi elokuvan valaistusta varten. Äänielokuvien myötä 1920-luvulla koettiin tarpeelliseksi eristää lavat ääneltä ja muilta häiriöiltä. Äänieristämättömiä rakennuksia kutsutaan edelleen nimellä mykkä näyttämö. Elokuvaa kuvattaessa "mykällä näyttämöllä" tuotantohenkilöstö voi pitää meteliä, mutta äänistudiossa tulee olla mahdollisimman hiljaa.

Suljettu lava helpottaa tuotantohenkilöstön työtä, sillä he voivat suunnitella ja rakentaa lavasteet juuri oikeilla yksityiskohdilla, mittakaavalla ja vaatimuksilla. Lavastaja tekee arkkitehturaalisen suunnitelman ja puusepät rakentavat sen. Maalauksen jälkeen järjestäjä varustaa lavan esineillä, mitkä suunnittelija on lavastajan ohjeiden alaisena määrännyt. Kamera voidaan asettaa juuri sinne, minne ohjaaja sen haluaa. Oikean valaistuksen saavuttaminen on helpompaa, koska jokaisessa lavassa on metallikehikkoja ja kapeita käytäviä sekä katoista roikkuvia valoja. Tämä helpottaa kuvaajan työtä, koska hän pystyy pyytämään valaistustyöntekijöitä asettamaan valot siten että kameramies saa juuri oikean kulman.

Äänistudio on kallis mutta nopeuttaa kuvaamista, kun kohtaukset voidaan kuvata samassa paikassa.

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja vieraskielisen Wikipedian artikkelista.