Valuuttamerkki

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta ¤)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Valuuttamerkki on joissakin valuutoissa käytetty graafinen symboli, jota käytetään lyhenteenä valuutasta. Kansainvälisesti valuutoista käytetään standardin ISO 4217 mukaisia valuuttatunnuksia, mutta paikallisesti useimmiten valuuttamerkkiä[1].

¤-merkki on yleinen valuuttamerkki, jota voidaan käyttää silloin, kun varsinaista valuuttamerkkiä (esimerkiksi $, £ tai ) ei ole käytettävissä.

Rahamäärää kirjoitettaessa merkin paikka vaihtelee valuutan mukaan. Monissa maissa, kuten Yhdysvalloissa ja Britanniassa, merkki sijoitetaan ennen summaa. Myös rahamäärän jälkeen sijoitettu merkki on yleinen, ja tällainen käytäntö on käytössä muun muassa Suomessa ja Saksassa. Suomen kielessä ennen valuuttamerkkiä tulee välilyönti.[2] Myös rahasumman keskelle eli desimaalipilkun paikalle sijoitettu merkki on mahdollinen. Tällainen käytäntö oli ennen euron käyttöönottoa Ranskassa ja Portugalissa.

Esimerkkejä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Esimerkkejä nykyisin käytössä olevista symboleista[3]:

Käytöstä poistuneita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Valuuttamerkki.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Rahasummat Kielitoimiston ohjepankki. Viitattu 28.7.2020.
  2. Aino Piehl: Euron tunnus numeron jäljessä Kielikello, 1/2002. Viitattu 28.7.2020.
  3. Valuuttasymbolit, nimet ja tunnukset ratesfx.com. Viitattu 28.7.2020.
  4. Kalle Schönberg: Rupla sai vihdoin oman valuuttamerkkinsä - Yleisö äänesti mieluisimmaksi poikkiviivalla varustetun R-kirjaimen 11.12.2013. Yle.fi. Viitattu 28.7.2020.